Независимата комисия на Световната антидопингова агенция (УАДА), оглавявана от Ричард Макларън, изнесе публично своя доклад за участие на руското правителство в манипулирането на положителни допинг проби от Сочи 2014. Схемата с държавна намеса е започнала да функционира след зимните олимпийски игри във Ванкувър 2010 и е продължила поне до август 2015 г.

Разследването на УАДА сочи, че спортният министър на Русия е ръководел цялата схема за манипулиране на допинг проби.

"Министерството на спорта е ръководило, контролирало и провеждало манипулации с резултатите на спортистите и ги е подменяло с активното участие и помощта на Федералната служба за сигурност и Центъра за спортна подготовка на националните отбори на Русия в Москва и Сочи”, се казва в доклада на Макларън.

За да подкрепи обвиненията си канадския адвокат е изпратил пробите на руските атлети, състезавали се в Сочи, до антидопинговата лаборатория в Лозана, след което и до тази в Лондон, защото по гърлата на шишенцата, в които се съхранявали пробите, се забелязвали леки драскотини като от отваряне. Резултатите били категорични - абсолютно всички шишета са отваряни с цел манипулиране.

Комисията е абсолютно сигурна в достоверността на изнесените в своя доклад данни: „Аз съм напълно убеден в своя доклад. И все пак ви умолявам да го прочетете цялостно”, каза Макларън, който уточни, че московската лаборатория е криела доказателства за допинг случаи и е давала фалшиви доклади.

Бившият директор на антидопинговата лаборатория в Русия д-р Григори Родченков вече призна, че десетки спортисти са взимали допинг преди игрите, а показанията му са били взети под внимание при изготвянето на доклада.

Според Родченков най-малко 15 медалисти от Сочи са взимали забранени вещества, а също така руски спортисти са употребявали допинг и преди олимпиадата в Лондон през 2012 година, световното първенство по лека атлетика в Москва през 2013 година и световното по плувни спортове в Казан през 2015 година. 

Антидопинговите агенции на над 20 страни ще настояват пред Международния олимпийски комитет (МОК) в четвъртък да вземе решение за изключването на Русия от участие на игрите в Рио през август.