В залата за спортна гимнастика "Червено знаме", където са тренирали едни от най-успешните български гимнастици, преди два месеца имаше поредното вандалско влизане. През март в залата нахлуват крадци. Късат електрически кабели и ги палят в мазето. Резултатът - цялото помещение е в сажди, а уредите за тренировки са неизползваеми. И това не е първият подобен инцидент на комплекс "Червено знаме". Преди две години в близост до залата бяха разбити прозорците на помещението по акробатика.

В съоръжението вече тече изненадващ ремонт. Работниците в залата са доброволци, а средствата за материали идват от дарения. А доскоро задължителните маски и ръкавици, отново влизат в употреба, но този път в залата.

Снимка: bTV

Идеята се заражда по време на социалната изолация. Създава се кампания за набиране на средства, а в началото се включват едва петима доброволци. 

"Залата беше много опушена. Реших да освежим малко фоайето, за да може докато чакат родителите, да е малко по-уютно. Започвайки обаче разбрах, че има хора, които ще ни подадат ръка. Направихме дарителска кампания, където започнахме да събираме пари и аз съм много приятно изненадан. В началото започнахме само 4-5 човека.", споделя един от треньорите в клуба.

Снимка: bTV

Набраните средства до този момент са около 10 хиляди лева. С част от тях през тази седмица пристигна първият камион с чисто нов дунапрен за трапове, който заменя опушения от пожара. Въпреки това за цялостния ремонт са нужни още близо 6000 лева.

Бройката на доброволците вече достига 150 души. Треньори, трениращи и родители помагат кой с каквото може.

"В момента настръхвам, тъй като две братчета, които тренират при мен, дойдоха със счупената си касичка, събрали 245 лева за залата – няма как такива жестове да не ме вълнуват и да не ме правят щастлив."

Снимка: bTV

"В такъв по-труден момент е много важно да си ударим по едно рамо и да вдигнем залата.", споделя един от доброволците.

"Който може да се включи по някакъв начин в тази прекрасна инициатива – дали с финанси, дали с труд тук в залата. Който може да помогне... би било прекрасно", добавят две от момичетата по художествена гимнастика на ЦСКА, които също се включват в ремонта. 

Снимка: bTV

След дните на изолация се очаква поетапно възстановяване на тренировките и на закрито. Въпреки това в зала по спортна гимнастика на ЦСКА ще трябва да почакат. От клуба се обединяват около това, че към този момент най-важното е помещението да се превърне в едно нормално място за тренировки.

"Сега даже имаме радостна новина, имаме един представител, който иска да помогне с дограма и се надявам до зимата да смени и дограмата, но това лека-полека ще го направим, защото работим сами, ще го направим, за да имаме нормален тренировъчен процес. Аз съм в тази зала от 1985 година, откакто се построи. Какво да направим? Да я оставим ли залата? Ще се радвам "Сердика спортни центрове", които стопанисват комплекса, да видят какво е направено, какво е построено и да вземат някакви мерки за отпадане на наеми, за някакви гратисни периоди.", споделя президентът на клуба по спортна гимнастика ЦСКА Милко Танкушев.

Спортният комплекс "Червено знаме" съществува от 1985 година и отдавна е гробница на погубените мечти. В момента като по чудо функционират залите по спортна гимнастика, акробатика и волейбол. В тях тренира детско-юношеската школа на клуба по гимнастика на ЦСКА. Една от малкото зали, в които може да се практикува този спорт.

Комплексът "Червено знаме" е изоставен и от години тъне в разруха. Въпреки това доброволците се обединяват в името на любимия спорт.

Снимка: bTV

"Винаги бих го направил, винаги. Наистина комплексът е разрушен, може и да го съборят, но ние правим едно добро дело. Безценен е този труд, наистина – пари се събраха, но това, което направиха доброволците с труда си е безценно. По стените има кръв от хората, които рязаха стари железа за… без пари.", добавя Йордан Рангелов. 

От клуба апелират за трудова и финансова подкрепа, като дарителската кампания продължава да тече. След последния инцидент треньори от клуба обмисляха да се заемат лично с охраната на залата. Сега обаче могат да се похвалят - след ремонта съоръжението вече ще се охранява с нова система за видеонаблюдение.