Ще стане ли Антон Зингаревич новият собственик на футболния "Ботев" Пловдив? Отговорът на този въпрос ще бъде ясен до края на седмицата, а от сдружението на феновете, което в момента притежава мажоритарния пакет акции, заявиха, че веднага ще известят обществеността за решението.

Сдружение "ПФК Ботев Пловдив" придоби над 60% от акциите на "жълто-черните", след като Георги Самуилов им ги предостави в началото на настоящия сезон. Този ход не стабилизира финансовото състояние на клуба и "Ботев" продължава да е в тежка криза и на ръба на оцеляването.

В началото на декември синът на руския олигарх Борис Зингаревич - Антон, заяви желание да се в превърне в новия финансов благодетел на отбора от Пловдив. Той проведе и няколко срещи - с феновете и кмета Здравко Димитров. Зингаревич-младши има опит с футболни клубове, като в периода 2012-2014 г. беше собственик на английския "Рединг".

Снимка: Getty Images

В изявление днес (19 декември) от Сдружение "ПФК Ботев Пловдив" заявиха, че той е поискал да придобие 60% от акциите на "жълто-черните", както не желае феновете да имат представител в Съвета на директорите.

Снимка: Lap.bg

Тези точки ще бъдат обсъдени, а дали привържениците ще приемат офертата на Зингаревич, ще стане ясно в близките дни, най-вероятно в понеделник (21 декември), когато руснакът трябва да бъде уведомен.

Ето и цялата позиция на Сдружение "ПФК Ботев Пловдив":

"Водени от желанието ни да сме прозрачни със случващото се в Ботев Пловдив, бихме искали да информираме обществеността за развитието на преговорите за придобиване на част от собствеността на клуба. 

В четвъртък (18-и декември) в заседателната зала на клуба се проведе среща с участието на двама представители на кандидат-купувача г-н Антон Зингаревич, двама представители на Сдружение ПФК Ботев (Радослав Кошински и Теодор Бочев), прокуриста на клуба Асен Караславов и Божидар Божилов. 

На продължилата няколко часа среща представителите на инвеститора представиха условията, при които той би влязъл в клуба, като заявиха, че тези условия не подлежат на договаряне и промени. Ето и самите изисквания накратко:

1. Компания на г-н Зингаревич желае да придобие 60% от акциите на клуба.
2. Желае да бъде сключен договор за екслкузивно използване от страна на бъдещия собственик на част от акциите на емблемата за срока на договора, за който акциите ще са в него.
3. Сключване на договор за осигуряване на съгласие за участие на ПФК Ботев АД в първенството на България (това касае членството на сдружението в БФС и се практикува и сега).
4. Кандидат-купувачът не желае Сдружението да има свой представител в Съвета на директорите. 

Снимка: Getty Images

В преговорите с бъдещи партньори сдружението винаги се ръководи от принципната позиция за осигуряване на безпроблемно дългосрочно развитие на клуба. 

Отправена е и молба Сдружението да вземе принципно решение по горните въпроси до неделя (20-и декември вечерта), а представителите на г-н Зингаревич да бъдат уведомени в понеделник сутрин. Сдружението ще проведе консултации сред членовете си през следващите часове и ще уведоми представителите на кандидат-купувача за решението в договорения срок. Обществеността също ще бъде информирана за решенията (каквито и да са те) своевременно.  

Документалната част може да се извърши в последствие (за началото на януари е планирано общо събрание на ПФК Ботев АД)."