Световният номер 1 в мъжкия тенис Новак Джокович приключи рано-рано участието си на US Open. Сърбинът бе дисквалифициран, след като улучи с топка една от жените на линията по време на мача си срещу Пабло Кареньо-Буста.

Инцидентът се случи при резултат 6:5 и 30:0 в полза на испанеца. След неуспешно за него разиграване, ядосаният Джокович изпрати топка към дъното на корта и тя уцели по главата една от жените, стоящи на линията.

Двубоят и преди това не вървеше добре за Джокович. Още в десетия гейм той пропиля три поредни точки за спечелването на сета. След едно от разиграванията сърбинът падна лошо и нарани рамото си, заради което имаше нужда от медицински тайм аут.

В следващия гейм Кареньо-Буста отново излезе напред в резултата и тогава се случи злощастният инцидент.

Заради дисквалификацията Новак Джокович няма да добави към актива си нито една от спечелените до момента на турнира точки за световната ранглиста. Анулират се и заработените пари от наградния фонд.

За първи път се случва да дисквалифицират номер 1 в ранглистата на турнир от Големия шлем.

Снимка: Reuters

Досега най-високопоставеният тенисист с дисквалификация бе Джон Макенроу (номер 4), който през 1990 г., напуска принудително Откритото първенство на Австралия заради неспортсменско поведение.

С дисквалификацията на Ноле се слага край на серията от 13 турнира от Шлема, в която победители са тенисистите от "голямата тройка" - Джокович, Надал, Федерер. Последният, различен от тях победител в надпревара от най-високия ранг бе Стан Вавринка. Той триумфира на US Open през 2016г.