Контузията в гърба, заради която Григор Димитров видимо изпитваше болка и взе медицински таймаут в мача от 1/4-финалите срещу Аслан Карацев, се е появила във вчерашния ден, но се е задълбочила в хода на двубоя. Това разкри самият Димитров на пресконференцията си след загубата.

29-годишният българин допусна поражение с 1:3 сета от руския квалификант и не успя да повтори върховото си класиране на Откритото първенство на Австралия - полуфинал от 2017 г.

"Няма смисъл да крия каквото и да било. Проблемът се появи вчера при обикновено движение. След това се повтори в началото на мача, продължи да се развива и стана постоянен. Това беше неговият ден. Нека продължим напред. Това е спортът", каза Григор.

Снимка: Reuters

"Преди мача не можех да си обуя чорапите, така че знаех, че ще е тежко. Опитах, защото това е Голям шлем, адреналин, бях в много добра форма преди това. Рядко съм бил в толкова добра форма в турнир от Шлема. Отново, това е спортът. Уважение към човека (б. ред. - Карацев), бореше се през цялото време, правеше това, което трябваше."

"Да имаш проблем в гърба… всичко е насочено към тази част на тялото. Сервис, бекхенд, форхенд. Нещо като ток минава през теб при всяко движение, всяка реакция. Но моля ви да отдадете заслуженото на него за победата. Защо да не продължи още по-напред?"

Димитров бе попитан и защо не е взел решение да се откаже с оглед на невъзможността му да бъде конкурентен. "Не обичам да се отказвам. Аз съм състезател. Когато си на корта, понякога не мислиш ясно. В края на третия сет просто не можех да се откажа. Аз съм такъв."

"Отдавна не се бях поставял в такава позиция в турнир от Големия шлем. Ще извлека позитивното от ситуацията. Ясно е, че съм разочарован, но мога единствено да приема положителното, да си почина няколко дни и да се върна на корта.", каза още Димитров.

Снимка: Reuters

27-годишният Аслан Карацев е петият квалификант, стигнал до топ 4 на турнир от Големия шлем.

За шести път Димитров бе на четвъртфинал в напревара от Шлема, като в три от случаите е стигал до полуфиналите.

Преди да срещне Аслан Карацев, Григор бе губил само два пъти в 25 мача от играч извън първите 100 в основната схема в Шлема. Руснакът стартира турнира от 114-о място в света, но сега ще направи огромен скок от 72 места до 42-ата позиция. Димитров пък ще се придвижи до 17-о място в класирането.

На полуфиналите Карацев ще срещне победителя от Александър Зверев - Новак Джокович.