Огромно признание за журналистическия труд и класа на bTV Media Group и поредно доказателство за стойността на спортната редакция на bTV!

След като две от най-обичаните и разпознаваеми лица на екипа на спорта - Иван Боянов и Флорина Иванова, нахлуха с гръм и трясък сред четиримата най-добри млади спортни репортери в света за 2019 г., тяхната диря сега продължава по своя неподражаем начин и Димитър Тасев.

В изключително престижната и ежегодна класация на Международната aсоциация на спортните журналисти (AIPS), името на Димитър Тасев бе официално оповестено сред 16-те най-успешни спортни журналисти на планетата за 2020-а в раздел Video Athlete Profile.

Снимка: bTV

Материалът, с който Тасев впечатли журито на AIPS и благодарение на който премина с размах първия и втория кръг на номинациите измежду стотици кандидати от всички краища на земното кълбо, е посветен на единствената, неповторимата и вечният извор на вдъхновение по дух и неспирна борба в живота Ивет Лалова.

Документалният филм на Димитър Тасев и на оператора Николай Кънчев "Живот на спринт" представи една от най-бързите жени в света в светлина, в каквато никой, никога не я бе виждал преди.

Специално за екипа на bTV и заради нашите зрители, устремилата се към пето поредно участие на олимпийски игри атлетка и съпругът й – бившата европейска звезда в спринта Симоне Колио, повдигнаха завесата на личния и професионалния си живот в италианския град Римини. Двамата допуснаха за първи път в дома си и по време на тренировките си на Апенините журналисти. Работата, която свършиха тогава Димитър Тасев и Николай Кънчев бе оценена по достойнство и от AIPS!

Снимка: bTV

България е сред седемте европейски нации със свои представители в Топ 16 на категорията Video Profile Athlete, редом до страни като Белгия, Франция, Германия, Сърбия, Румъния и Великобритания. Останалите представители, които продължават напред и с които се конкурира Тасев са от Куба, Колумбия, Гвинея, Гана, Иран, Кения и САЩ.

Международната асоциация на спортните журналисти е основана през далечната 1924 г. Когато в световен мащаб се мерят качествата и класата на спортната журналистика, AIPS винаги е бил най-върховният орган и да попаднеш сред избраните в класацията, е въпрос на чест не само на bTV, но и за цялата българска спортна журналистическа гилдия.

Въпреки пандемията от коронавирус, подадените номинации през есента на миналата година за ежегодните награди бяха 1871 от цял свят, 711 от Европа, с общо 473 представители на медии от всички кътчета на Стария континент.

Димитър Тасев е острието на спортната редакция на bTV, като тази година стават 10 години от първия път, когато той прекрачва прага на телевизията ни. През изминалата година той отразява мача за световната титла по бокс в тежка категория в Лондон между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа, а през тази бе част отново от компанията на братя Пулеви по време на уникалното африканско приключение в Танзания, довело до успех на Тервел Пулев на ринга в Дар.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dimitar Tasev (@tasevdimitar)

Тасев е автор на разтърсващия материал за разграбването на прочутия плувен комплекс "Червено знаме", където заведе и разплака най-великата в този спорт у нас – олимпийската шампионка Таня Богомилова. Пак той бе репортер на терен и при най-значимия триумф в кариерата на Григор Димитров – титлата от финалния турнир на AТП в британската столица през 2018-а.

Димитър отразява историческото бягане на финала на Ивет Лалова на световното първенство по лека атлетика в Катар, както и редица други запомнящи се моменти от света на българския и световния спорт.