Димитър Илиев от "Локомотив" Пловдив грабна приза за Футболист номер 1 на 2020 г. За втора поредна година той триумфира в традиционната анкета, а в предаването "COOLt" разкри, че за него това признание носи голяма радост, но и отговорност.

"Няма как да не се чувстваш удовлетворен. Да знаеш, че това, което правиш, и трудът, който влагаш, се възнаграждават и хората го оценяват. Това е най-важното. Кара ме да се чувствам горд. Две поредни години да си на върха не е никак лесно. Мога само да се чувствам горд и удовлетворен от това, което постигнах аз, а и моят отбор в последната година", заяви Илиев.

През 2020 г. той, като част от "Локомотив" Пловдив, триумфира в турнира за Купата на България и прегърна Суперкупата.

Снимка: Lap.bg

"Няма как само с един мач да достигнеш до подобно признание. Няма как с един мач да осмислиш сезона. Мисля, че ключът беше постоянството и надграждането, което показахме от последната година. С изключение на няколко мача, държахме едно много високо ниво за нашите стандарти. За отбор като „Локомотив“ и за мен, това, което се случва в последните две години, е много голямо", заяви той.

Подгласници на Илиев в анкетата станаха Валентин Антов от ЦСКА и Антон Недялков от "Лудогорец".

Снимка: Facebook

"Това са двамата най-добри защитници в момента. Антон в последните години се утвърди като най-стабилния, може би най-добрия футболист в националния отбор. Антов е на 20 години и прави това, което малко футболисти могат да се похвалят. Израстването, самочувствието и класата, която показва, за неговата крехка възраст са нещо впечатляващо. Смятам, че неведнъж ще спечели тази награда. Пожелавам му да е здрав и да продължи с развитието, което всички виждаме. Пожелавам и трансфер в добър европейски отбор. От тук нататък бъдещето е пред него и му пожелавам само успехи", заяви той.

Илиев е част от националния тим, който има нов селекционер - Ясен Петров. Футболист номер 1 на България за 2019 и 2020 г. се надява тази рокада да донесе така жадуваните победи.

"Всеки футболист в националния отбор иска да промени нещо и отборът да изглежда по-добре. Познавам Ясен Петров, бил ми е треньор в „Локомотив“. Виждаме какво постигна в Китай, виждаме по какъв начин беше изпратен, така че мисля, че е точният човек. Ролята на треньора е важна, но най-важно е това как футболистите приемат, че са в националния отбор и с какво самочувствие излизат. Първите два мача срещу по-силни отбори ще покажат дали тимът е готов за по-голяма промяна и дали само ще говорим за нея", каза Илиев.

Снимка: Lap.bg

Националният тим започва участието си в квалификациите за световното първенство през 2022 г. с два трудни мача - домакинства на Швейцария (25 март) и Италия (28 март).

"Колкото и да е малка вероятността, стискам палци да се допуска малка част от феновете на стадиона, защото ще е съвсем различно. Това много наклони везните. Да играеш без публика е тягостно и всеки спортист знае, че е изключително трудно. Ако се подготви добре, всички футболисти са здрави и във форма, отборът може да се противопостави на Швейцария. Това до голяма степен ще е предопределящо за самия квалификационен цикъл. Срещу Италия всеки знае, че ще е много трудно. Трябва да се върне този български дух, който е носил не 1 и 2 изненади. Надявам се мачът с Швейцария да е едно ново начало", каза Илиев.

Снимка: Facebook

"Със сигурност нивото не е каквото беше в миналото. Държава като България, която е редовен участник на големи форуми в недалечното минало и е изкарвала големи футболисти, няма как да се задоволява с една победа от 20 мача. Когато футболистите редуват загуба след загуба, няма как да са уверени и да имат самочувствие. Но пък няма как да играеш голям футбол, ако нямаш самочувствие. То се изразява в това на терена да правиш това, което правиш най-добре, а не на приказки да имаш претенции.", добави той.

През 2021 г. Илиев очаква и щастливо събитие в личния си живот. Той и половинката му Марина ще станат родители за втори път. 

Снимка: Instagram

"От 2008 г. сме заедно. Вече 12 години. Няколко месеца ми трябваха, за да разбера, че тя е човекът за мен. Не само се влюбих. Разбираше ме. За мен беше ясно, че с този човек ще създам семейство. Пожелавам си дълги години да сме заедно. Вече имаме син. През лятото, живот и здраве, семейството ще се разрасне. Йоан ще навърши през април 3 години. Майка му и повечето хора твърдят, че е мое копие. Като гледам мои бебешки снимки, действително има голяма прилика. До голяма степен повече прилича на мен. Искам да се занимава с футбол, но още е рано да се каже. За сега показва големи заложби с китарата и микрофона. Бих се радвал, дори да не е футбол, но да е някакъв спорт, защото той дисциплинира, той е здраве. С каквото и да реши да се занимава, винаги ще го подкрепяме и се надяваме да стане един достоен мъж", надява се Илиев.