Капитанът и голмайстор на "Локомотив" Пловдив Димитър Илиев бе избран за Футболист №1 на България за 2019 г. Той наследи престижната награда от Кирил Десподов. Призът му бе връчен на изискана церемония, която се проведе в Централния военен клуб. Втори е Антон Недялков от "Лудогорец", а трети Васил Божиков от "Слован" Братислава.

112 спортни журналисти гласуваха в анкетата, като награди бяха раздадени в още категории. При треньорите №1 стана Стойчо Младенов, извел казахстанския "Кайсар" до Купата на страната. Втори завърши Петър Хубчев (България и "Левски"), следван от Станислав Генчев ("Лудогорец").

Снимка: Lap.bg

За най-добър вратар бе избран Пламен Илиев от "Лудогорец", следван от Мартин Луков ("Локомотив" Пловдив) и Милан Миятович ("Левски").

Най-добър защитник за 2019 г. е Антон Недялков от "Лудогорец". Втори остана Холмар Ейолфсон ("Левски"), следван от Петър Занев (ЦСКА) и Стивън Езе ("Локомотив" Пловдив).

Снимка: Lap.bg

Най-добър халф за втора поредна година е Тодор Неделев от "Ботев" Пловдив, следван от Димитър Илиев ("Локомотив" Пловдив) и Георги Илиев - също от носителя на Купата на България.

№1 при нападателите стана Димитър Илиев ("Локомотив" Пловдив), следван от Клаудиу Кешерю ("Лудогорец") и Мартин Камбуров ("Берое").

За най-прогресиращ млад играч бе избран Станислав Иванов от "Левски", следван от Мартин Минчев ("Черно море") и Валентин Антов (ЦСКА).

Снимка: Lap.bg

Попадението на Ален Ожболт от "Локомотив" Пловдив с пета във финала за Купата на България срещу "Ботев" бе избрано за най-красиво.

За четвърта поредна година бе връчена специалната награда "Лъвско сърце - Трифон Иванов", присъждаща се за проявени мъжество и характер, смелост и доблест, за безкомпромисност и пълно себераздаване в името на любимата игра и на България. Тя отиде при стража на "Лудогорец" Владислав Стоянов, завърнал се на терена след тежка контузия.

Снимка: Lap.bg

За най-добра футболистка бе избрана Евдокия Попадинова, следвана от Лиляна Костова и Симона Петкова.

Специалната награда за футболно дълголетие отиде за Георги Илиев, който сложи край на кариерата си в края на 2019 г. Преди това се превърна в рекордьор по мачове в Първа лига - 461.

Димитър Якимов, Наско Сираков, Божил Колев и Добромир Жечев получиха призове като легенди на родния футбол, които не са били избирани за Футболист на годината, но имат огромен принос към него.

Снимка: Lap.bg

Победителите във "Футболист на годината" за последното десетилетие:

2009 г.: Димитър Бербатов ("Манчестър Юнайтед")
2010 г.: Димитър Бербатов ("Манчестър Юнайтед")
2011 г.: Николай Михайлов ("Твенте")
2012 г.: Георги Миланов ("Литекс")
2013 г.: Иван Иванов ("Базел")
2014 г.: Владислав Стоянов ("Лудогорец")
2015 г.: Ивелин Попов ("Спартак" Москва)
2016 г.: Ивелин Попов ("Спартак" Москва)
2017 г.: Ивелин Попов ("Спартак" Москва)
2018 г.: Кирил Десподов (ЦСКА)
2019 г.: Димитър Илиев ("Локомотив" Пловдив)