Представители на бившия кандидат за "Левски" Джоузеф Диксън излязоха с позиция относно провалената сделка за придобиването на контролния пакет акции на "сините".

В писмо до БТА пиарите на Диксън посочиха, че той се чувства подведен и използван като жертвено агне при преговорите си с клуба. Освен това бизнесменът призовава акциите да бъда предадени на феновете.

Публикуваме позицията без редакторска намеса:

"Разбрахме индиректно от българските медии, че след като поставихме официален краен срок на правните представители на ПФК "Левски" АД, г-н Сираков спира преговорите относно нашето желание за придобиване на мажоритарния дял в ПФК "Левски" АД.

В тази връзка ние все още не сме получили официална или директна кореспонденция от ПФК "Левски" АД или от професионалните представители на клуба. Внушението, че г-н Диксън не е сериозен или е подвел по някакъв начин ПФК "Левски" АД противоречи на действителността и изкривява основните факти. Г-н Диксън отдели много време, средства и ресурси за предложението да поеме контрола върху ПФК "Левски" АД. За да защитим позицията на г-н Диксън, бихме желали да изтъкнем определени действия на ръководители на ПФК "Левски" АД, които поставиха под огромно напрежение г-н Диксън да се яви на съвместна пресконференция с г-н Сираков, за която г-н Сираков информира г-н Диксън, че няма да присъства няколко часа по-рано, с мотива, че не иска да губи време да отговаря на въпроси, въпреки че в последствие беше цитиран да казва в медиите, че е оставил г-н Диксън сам пред журналистите, "за да може да бъде раздърпан от питбули".

Снимка: Lap.bg

Тези думи изглеждат странно от устата на някого за човек, от когото по-късно очаква да получава сериозна годишна заплата. За да изясним, за предоставените от г-н Диксън финансови гаранции от ПФК "Левски" АД и правните им съветници не сме получавали допълнителни въпроси. Както наскоро обявихме, документът съдържаше точната сума за инвестиция, целите и времевата рамка и идваше директно от финансова институция с офиси в САЩ, Канада и Южна Азия, която е специализирана за структурирани търговски финанси. След като г-н Диксън напусна България, изникнаха два съществени проблема. Първо оригиналния размер на инвестицията на г-н Диксън в ПФК "Левски" АД, финансово нестабилно дружество на ръба на фалита, беше частично гарантирано на базата на оценката на недвижимото имущество на ПФК "Левски" АД, след като ПФК "Левски" представи оценка на активите си от местен оценител.

При пристигането си в България г-н Диксън нае CBRE, най-голямата компания в света за търговски услуги в сферата на недвижимото имущество, за да потвърди представената оценка. Резултатът от доклада, който представляваше дълъг и детайлен документ от 80 страници, който г-н Диксън получи след напускането на България, беше доста тревожен, тъй като имаше намаление с над 63 процента на стойността на активите на ПФК "Левски" АД. Това означаваше, че ще трябва да бъде направена значителна промяна в оригиналното споразумение, структурата на сделката и базата на първоначалната инвестиция на г-н Диксън в една почти фалирала компания. Във връзка с доклада, сред множеството несъответствия, CBRE отбеляза, че определени приходни нива няма да бъдат на такива, каквито са предположенията на оценителите, използвани от ПФК "Левски" АД, а и тяхната оценка на определено имущество дори не се доближава до реалността и не може да бъде потвърдена от реалните условия на пазара. В последствие адвокат на ПФК "Левски" АД се свърза с г-н Диксън с искане той да бъде лично отговорен за инвестицията в ПФК "Левски" АД, нещо напълно необичайно, дори при сделка между компании, които нямат никакви задължения и разполагат със солидно имущество. След това г-н Диксън лично поиска среща за обсъждане на гореспоменатите въпроси в опит за намиране на решение.

За съжаление имаше сериозно забавяне в отговора. Беше направен контакт с член от управата на ПФК "Левски", който обясни, че е на море и повече не е оторизиран да обсъжда тези въпроси с г-н Диксън.

Снимка: Lap.bg

Беше странно, че един от ръководителите на ПФК "Левски" е на почивка в толкова критичен момент за клуба и няма желание за диалог. Това вече беше ясно съобщение за нас. Г-н Диксън се чувства директно подведен от ПФК "Левски" АД. Той вярва, че въпреки всички преговори, клубът в нито един момент не е имал намерение да му продаде мажоритарния дял от акции, а той като чуждестранен инвеститор е използван за жертвено агне.

Действителността е, че финансовият колапс и лошо управление на ПФК "Левски" в последните години е нещото, което е довело клуба до тежкото положение, а г-н Диксън по никакъв повод не може да бъде свързван с това.