Всички в "Левски" знаят, че трябва да бъдат привлечени няколко силни футболисти, за да бъдат "сините" конкуренция на "Лудогорец" за шампионската титла, заяви старши треньорът Делио Роси. Той обаче добави, че няма смисъл да се сменя един играч с такъв, който има същите качества, а напротив - с по-силен. Ако ли не се намери такъв, италианският специалист предпочита да работи с настоящия състав.

"Когато започнах в "Левски", отборът беше направен, а аз се заех с най-спешното. Шампионът вече беше започнал и продължаваше. Сега трябва да направим избор дали искаме само да участваме в това първенство, или искаме да бъдем конкурентни на най-добрите. Разликата между тези две неща е много тънка. За да подобрим състава, ще трябва да вземем някои футболисти. Мисля, че всички в клуба го знаят. Проблемът не е в броя, а в качеството. Няма смисъл да сменим едно лице с друга със същите качества. Напротив, ако ще е така, предпочитам да работя с тези, с които съм работил до момента, защото те са наясно с моите изисквания. В тази пауза, която е доста дълга, ще получа възможност да работя по най-добрия начин с наличните играчи", каза наставникът на специална пресконференция.

Снимка: Lap.bg

"По рождение съм борбен и ми харесва да се състезавам с другите, дори те да са по-добри от мен. Лесно мога да ви кажа моята цел. Но целите не трябва да се декларират, а да се постигат. За тях не се говори. Ако целите са високи, трябва да имаш повече възможности и лостове, за да ги постигнеш. Така че, аз трябва да бъда оценяван по това, което ще постигнем на терена", уточни Роси.

Снимка: Lap.bg

"Не съм поставил забрана за продажба на нито един от футболистите. Искам единствено, ако някой бъде продаден, да бъде привлечен друг, който е по-добър от напусналия. По отношение на тези, които ми трябват, преди два месеца съм казал на клуба на кои постове и футболисти с какви качества трябва да вземем. Сигурен съм, че клубът работи по този въпрос. Най-вероятно, след като все още не сме ги взели, значи не сме намерили футболисти, които искат да играят при нас и могат да направят разликата. Знам, че на пазара не е лесно, особено в този период. Сега дори да имаш пари е по-трудно да се вземат футболисти, които са титуляри в своите отбори. Трябва да намерим правилните хора, но колкото по-късно дойдат, толкова по-малко време ще имам аз да работя с тях."

"Не съм казвал, че футболистите на "Левски" са с ниско качество. Аз казах само, че трябва да намерим други футболисти, които да ми позволят да развиваме отбора, който имаме. Не съм казвал, че сегашните не са качествени. Има и футболисти с по-добри качества, разбира се. От 30 години съм в този занаят и това ми е пределно ясно. Нашите също са добри, но са ни необходими още няколко, не много. Аз съм треньор и човекът, който тренира отбора. Не съм спортен директор, чиято задача е да провежда разговори с футболисти. Аз мога да кажа постовете, мога да кажа характеристиките на футболистите, които ми трябват. Ако ми се дадат няколко футболисти, аз мога да преценя кой да избера. Тук задачата на треньора не е да бъде мениджър като в Англия. Тази система не функционира и в Италия."

Снимка: Lap.bg

"Преди всичко, искам отборът ни да бъде организиран както при притежанието на топката, така и без нея. Искаме да бъдем отбор. Един отбор може да бъде представен като една ръка, а тя има пет пръста. Ако тези пръсти са разперени, мога само да ударя един шамар. Друго става, ако са свити в юмрук. Може да имаш отлични футболисти, но те да не правят отбор. Това е разликата между един добър отбор и един много добър отбор."

"Имам ежедневни контакти със спортния директор. Много пъти имаме различни мнения, но това е част от демокрацията. В светлината на доброто и честно взаимодействие, ние задължително трябва да имаме такива постоянни контакти, за да постигнем общата ни цел. От няколко месеца съм тук и вече успях да забележа, че тук се мисли повече какво ще се случи в края на седмицата, а не утре. Едно е да победиш в следващия мач, друго е да продължаваш да го правиш в дълъг период. Аз съм човек, който обича да работи за дългосрочни успехи. От миналогодишния отбор са сменени 12 човека и ако го правим всяка година, никога няма да направим отбор. Трябва да се променят трима или четирима, но само ако са по-добри."

Снимка: Lap.bg

"Всички отбори искат да спечелят трофей, всички искат да имат добри футболисти и отбор, ако може и без да похарчат един лев. Всички искат млади и добри футболисти. Важно е да се спечели един трофей, но е важно и как се печели той. Може би се различаваме по това, че за вас е важно да се спечели трофей, а за мен е важно да го печеля много пъти. Задавали ли сте си въпроса защо "Лудогорец" печели толкова много години? Защото изградиха основата на отбора и след това само подобряваха. Първите две години ги слагат да играят за втория отбор, учат езика и свикват с хранителния режим, а след това стават добри. Това се нарича програмиране. Може би не си спомняте, но в първата ми пресконференция ви казах, че всички искаме да станем световни шампиони по спринт, но преди това трябва да се научим да ходим. Крачка след крачка. "

Снимка: Lap.bg

Относно предстоящия зимен лагер на "сините", Роси заяви: "Избрахме Малта, защото там ни бяха предложени много добри логистични условия, а и климатът е много добър. Аз нямам против да направя подготовката в София, но условията не са достатъчно добри. Точно поради тази причина - условията и климатът, избрахме Малта. Що се отнася до контролите, аз не знам нито колко ще бъдат те, нито срещу кои отбори са. За мен контролите в този период са само тренировки. Няма значение за мен дали ще спечеля с голям резултат или ще загубя. Приемам ги като тренировка. Моята цел е да бъдем в добро състояние в периода, в който всеки мач носи три точки. Ако искам добри резултати в контролите, ще правя леки тренировки и в мачовете ще хвърчим", каза още италианецът.