Спортен комплекс "Георги Аспарухов" ще бъде отдаден на концесия. Това потвърдиха от Министерството на младежта и спорта в съобщение до медиите. Концесионерът ще трябва да построи нов футболен стадион или да довърши реконструкцията на сегашния, като изгради козирка над Сектор "А" и три нови трибуни. 

Процедурата за концесия е вписана в актуализирания план на правителството за периода 2021-2027 г. след заседание на Министерски съвет на 17 февруари 2021 г. Тази стъпка се предприема седмица, след като собственикът на мажоритарния пакет акции на "Левски" Наско Сираков заяви, че се е обърнал към министър-председателя Бойко Борисов с молба за помощ за завършването на Сектор "А".

Снимка: БГНЕС

Футболният клуб започна модернизация на стадиона през 2013 г., след като събори една от трибуните. Целта беше цялото съоръжение да бъде обновено до 2018 г. От "Левски" обаче успяха единствено да изградят Сектор "А", като средствата не стигнаха за поставяне на козирка. 

През 2017 г. разследване на bTV показа, че "сините" използват съоръжението без договори и без да плащат наем, а държавата всяка година отделя около 80 000 лв. за данъци за комплекса. Стадион "Георги Аспарухов" е построен през 1963 г. и винаги се е използвал от "Левски".

След оттеглянето на бившия финансов благодетел на тима бизнесмена с няколко обвинения от българската прокуратура Васил Божков и основния спонсор - негова компания за лотарийни игри, клубът е в тежко финансово състояние и в последните месеци се финансира предимно от дарения на фенове. 

Преди месеци правителството отпусна 37 милиона лева за стадиони на пловдивските "Ботев" и "Локомотив".

Снимка: Lap.bg

Ето и цялото съобщение на Министерството на младежта и спорта:

"В изпълнение на одобрения на заседанието на Министерския съвет, проведено на 17 февруари 2021 г., Актуализиран план за действие за държавните концесии за периода 2021–2027 година, министърът на младежта и спорта ще предприеме действия за възлагане на концесия за строителство на „Спортен комплекс за професионален и масов спорт „Георги Аспарухов“, град София, община Столична, област София.

Изпълнението на проекта за концесия ще допринесе за постигане на Специфична цел 1.4. от Националната стратегия за развитие на концесиите (2018-2027 г.) – „Осигуряване на достъпност и качество на услугите, свързани със системни занимания с физически упражнения и спорт от всички възрасти“, без да се изразходват средства от държавния бюджет.

Незадоволителното състояние на спортната база към този момент е последица от множеството промени в нормативните актове, извършвани след 1990 г., а липсата на яснота и сигурност демотивира ползвателите на съоръженията да влагат значителни финансови средства за поддържане и реновиране на базата.

С предоставянето на концесия за строителство на „Спортен комплекс за професионален и масов спорт „Георги Аспарухов“, ще се постигне цялостна модернизация на комплекса и икономическа ефективност при управлението му, като както строителния, така и оперативния риск ще се поемат от концесионера. Очакваният резултат е да се довърши трибуната на Сектор „А“, вкл. като се изгради козирка, да се построят три нови трибуни с козирки, всички трибуни да се оборудват, да се ремонтира и разшири съществуващият паркинг и да се изгради нов паркинг. Дългосрочният резултат от възлагането на концесията е спортният комплекс да се поддържа в експлоатационна годност с качество, отговарящо на най-новите национални и международни стандарти, което ще създаде предпоставки и за високо качество на предоставяните услуги.

Конкретният срок на концесията и годишното концесионно възнаграждение, което концесионерът ще дължи на концедента, ще бъдат определени след изработване на обосновката на концесията, с която ще се мотивира откриването на процедурата за определяне на концесионер.

Определянето на концесионер ще се извърши при спазване на принципите, определени в Закона за концесиите, включително тези за публичност и прозрачност"

По информация на "Дневник" срокът за концесията ще е 35 години. 5 години след сключването на договора, концесионерът ще трябва да завърши ремонта на Сектор "А" и на паркинга. След още 5 години е крайният срок за изграждането на другите 3 трибуни.