Да изстрадаш първата си световна титла, само за да празнуваш с фалшив трофей. Оказва се такъв е случаят с историческия, за момента единствен триумф на Англия на мондиала през 1966 г.

Джордж Коен, който е част от шампионския тим, бе шокиран от новината. Коен е прекарал последните 54 години, вярвайки, че е държал истинския трофей "Жул Риме" по време на паметното тържество с хилядите екзалтирани фенове.

Легендата на "Фулъм" и Трите лъва обаче не бил наясно, че Футболната асоциация на Англия, с помощта на Скотланд Ярд, тайно заменила оригиналната купа с реплика, малко след като кралицата я връчва на капитана Боби Муур на "Уембли".

Самият Коен разбра напълно случайно за тази размяна - по време на предаване по случай световната титла от 1966-а, в което гостува.

"Не знаех, това е скандал. Честно, не знаех нищо за това.", са думите на изненадания Коен.

Човекът, нагърбен със задачата да смени купата, е Питър Уестън. Той отива в препълнената съблекалня, а единствената му мисъл е дано трофеят да не е в ръцете на Джаки Чарлтън, който със сигурност ще го прати да си ходи. За негов късмет обаче купата е в скута на ревящия Ноби Стайлс.

Ноби, който почина по-рано през този месец, никога не разкрил на съотборниците си какво се е случило.

Самата купа била занесена в централата на ФА от един фен на "Кристъл Палас".

Истинският трофей бил заключен в лондонска банка преди да бъде предаден на следващия домакин Мексико.

Британците побеждават на финала Западна Германия с 4:2, след като редовното време приключва при резултат 2:2. В продълженията Джоф Хърст оформя своя хеттрик, и до днес си остава единствения играч с три гола във финал на световно първенство по футбол.

С този успех Англия става петият световен шампион от създаването на турнира и третата страна-домакин, която триумфира след Уругвай и Италия. 

Фалшивата купа обиколила цялата държава, като се появила и в компанията на кучето Пикълс. Пикълс е сред героите на Англия, тъй като през март 1966 г. трофеят е откраднат, а четириногият домашен любимец го открива няколко дни по-късно.

Съдбата на оригиналната купа "Жул Риме" е трагична. Тя е открадната отново през 1983 г. в Бразилия и така и не я намират повече.