Малцина са отказвали на "Реал" Мадрид, ако кралският клуб им отправи предложение. Когато все пак грандът от "Бернабеу" е получавал отказ, причините са били съвсем различни от тази на нидерландеца Берт Контерман. Той е наистина странен случай. През 1999 г. Контерман казва "не" на "Реал", за да... избегне уроците по испански.

Впоследствие остава още година във "Фейеноорд", преди да подпише с шотландския "Рейнджърс".

"В онова лято "Реал" Мадрид даваше 20 млн. евро за мен. Лео Беенхакер ми бе треньор, а той преди това водеше тях. Каза ми, че от "Реал" ме искат. Аз отвърнах: "Шегуваш се... Не ти вярвам!". Той продължи - "Желанието ми е да останеш във "Фейеноорд", но "Реал" Мадрид е фантастичен клуб и предполагам, че ще приемеш."

"Тогава смятах, че следващият ми отбор трябва да е германски или английски, защото и двата езика ми се отдаваха. Испания ме плашеше и се страхувах, че ще имам прекалено много за учене. Тогава просто не бях готов за "Реал".

В крайна сметка Контерман остава в Нидерландия и вижда как "Лос Меренгес" печелят Шампионската лига през сезон 1999/2000.

"След това си помислих, че съм взел глупаво решение. Те проявяваха сериозен интерес... Накрая уведомих Беенхакер, че ще играя за "Фейеноорд". По онова време изобщо не съжалявах."

"Сега пазя изрезки от вестниците със статии за мен и "Реал" Мадрид, защото иначе никой не ми вярва", споделя с усмивка Контерман.