Цветан Соколов спечели българското дерби срещу Матей Казийски. Родният диагонал и неговият "Лубе Чивитанова" победиха като гости "Верона" с 3:1 гейма (25:20, 25:23, 21:25, 25:17) и след успеха си у дома преди седмица се класираха за полуфиналните плейофи.

Най-резултатен в мача беше Стефан Бойер, който се отчете с 19 точки. Над всички за победителите пък беше Йоанди Леал с 16, като по 15 пункта добавиха Цветан Соколов и Роберланди Симон. Матей Казийски завърши с 14.

Още в самото начало, след ас на Бруно Резенде, гостите поведоха с 2:0. Мощните блокади на Цветан Соколов и Йоанди Леал бързо увеличиха аванса на 6 точки. Роберланди Симон, с 2 директни точки от начален удар, повиши предимството на 8 за 11:3. Френският диагонал на "Верона" Стефан Бойер намали пасива на 3 точки, преди Османи Хуанторена да блестне за "Чивитанова" и да оформи крайното 25:20.

Снимка: legavolley.it

Във втория гейм домакините стартираха по коренно различен начин. С два бързи блок-аута на Манави и ас на Бойер играчите на Никола Гърбич поведоха с 12:7. Цветан Соколов отговори на предизвикателството, отправено при начален удар, приближавайки тима си за 14:16.

Още един ас, този път на Хуанторена, възстанови равенството в срещата при 18-а точка. Последваха дълги и нервни разигравания, в които победители се оказаха възпитаниците на Фердинандо Де Джорджи, които поведоха с 2:0 гейма след 25:23.

Третата част започна равностойно, като до 12:12 нито един от двата тима не беше достигнал до 2 точки аванс. Ударена антена от Бойер, атака на Соколов по късия диагонал и успешно нападение през центъра на Симон дадоха предимство от 4 точки за гостите за 18:14, което ги приближаваше към полуфиналите.

Снимка: legavolley.it

Не на това мнение беше Матей Казийски, който записа 4 аса, с които "Калцедония Верона" върна надеждите си в срещата, намаляйки своето изоставяне на 1:2 гейма.

В четвъртата част "Лубе Чивитанова" показа превъзходство и бързо стигна до спечелване на мача и четвъртфиналната серия с 25:15 и 3:1 гейма.

На полуфиналите Цветан Соколов и компания ще се изправят срещу победителя от двойката "Падуа" - "Тренто". Седмите в класирането взеха втората среща с 3:0 гейма и опонентът на родния диагонал ще бъде решен след изиграването на решаващ трети мач.