ЦСКА призова Българския футболен съюз заедно с държавата да вземат спешни мерки, за да се компенсират загубите на клубовете вследствие на спрения шампионат.

В момента професионалните отбори плащат заплати на футболисти и служители, а приходи няма.

Засега първенството е спряно до 13 април.

Публикуваме съобщението на ЦСКА без редакторска намеса:

"Уважаеми Господа,

При настъпилите форсмажорни обстоятелства и въведеното извънредно положение в България за ограничаване на епидемията от COVID-19, която обхвана целия свят, солидарно и логично и футболното първенство в България бе спряно за неопределено време.

Ние като клуб изпълняваме стриктно всички разпоредби на държавните органи и институции, с надеждата, че нещата скоро ще се върнат в обичайния си ритъм.

В тази връзка ние, като търговско дружество, редовно плащащо данъците си и осигуряващо работа и прехрана на немалко персонал, сме притеснени от последиците, предизвикани от спирането на българския шампионат.

Клубът ни няма как да генерира приходи през този период от своята спортна и маркетингова дейност, което ще доведе до големи финансови загуби от неизпълнени рекламни и спонсорски договори, продажба на билети, както и от планувани трансфери на свои футболисти.

Същевременно ще продължаваме да бъдем изряден данъкоплатец към държавата и коректен работодател към служители и състезатели, което ще ни коства значителни финансови средства.

Призоваваме Ви да окажете съдействие както на нас, така и на другите български професионални клубове и съвместно с държавата и правителството да предприемете наложителни стъпки, координирайки и изработвайки механизъм за компенсиране на тези загуби.

Убедени сме, че БФС има начини, по които това може да стане. Например в Италия вече са регламентирани подобни мерки за подпомагане на местните футболни клубове.

Вярваме, че със съвместни усилия ще успеем да постигнем запазване на футболното първенство от провал и предотвратим ненужни фалити на някои от клубовете.

С уважение: Ръководството на ПФК ЦСКА София ЕАД", пише в сайта на "армейците".

Преди ден и изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев повдигна няколко въпроса относно последиците за футболните клубове от разпространението на коронавируса, отлагането на европейското първенство и настъпването на лятото, когато изтичат договорите на голяма част от играчите. 

bTV призовава: останете си вкъщи!

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 585 25 147 1 322
Света 6 574 585 11 890 388 047 3 171 177
Заразени* Нови Починали
България 2 585 25 147
Света 6 574 585 11 890 388 047
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer