Футболната среща от плейофите на Първа лига между ЦСКА 1948 и ЦСКА продължава да е под въпрос. Двата тима трябва да излязат днес (7 май) един срещу друг на националния стадион "Васил Левски" в 20:00 ч. Само че все още не е ясно кой и дали изобщо някой ще бъде на терена в уречения час.

Проблемът с провеждането на мача идва от големия брой заразени с коронавирус в редиците на новака в Първа лига. 11 футболисти са заразени, а от ЦСКА 1948 съобщиха за това на 2 май. Последва реакция от Българския футболен съюз и отмяна на мача с "Локомотив" Пловдив, който трябваше да се изиграе на 4 май. Само че играчите с положителни тестове продължават да са под карантина и за срещите с ЦСКА (7 май) и "Арда" (12 май). 

От Българския футболен съюз настояват тези два мача да се проведат по план, тъй като разпоредбите на УЕФА гласят, че всички местни първенства трябва да завършат до 23 май. Причината е в предстоящото европейско първенство. След тази дата може да се провеждат само отделни мачове от плейофите, а всички футболисти трябва да са на разположение на националните селекционери. 

Снимка: Lap.bg

Ръководството на ЦСКА 1948 заяви, че няма да прибегне до услугите на юноши на клуба за срещата с ЦСКА. 

"Ако Българският футболен съюз продължи да настоява двубоят ФК ЦСКА 1948 – ПФК ЦСКА да се играе по програма, от ФК ЦСКА 1948 сме категорични, че такъв мач няма да се състои, защото тимът ни няма да излезе на терена за срещата", пише в позицията на клуба.

Снимка: Lap.bg

Какъв риск поемат новаците в елита, ако не се явят за мача днес?

Според Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС за сезон 2020/2021 г., те ще бъдат глобени с 5000 лв. и ще им бъде присъдена служебна загуба. Чл. 24, ал. 1 от правилника гласи:

"На отбор, неявявил се в среща от първенствата и турнирите на БФС, се присъжда служебна загуба при служебен резултат 3:0.
В случай, че футболен отбор не се яви на терена, откаже участие във футболна среща, не покрива спортни критерии по лицензиране или отказва участие в дадена среща по неуважителни причини:
а) при първи случай измежду горепосочените – се присъжда служебна загуба при служебен резултат с 0:3 и от актива му се отнемат 3 (три) точки, като на клуба се налага и имуществена санкция, както следва:
- за среща от Първа лига - 5000 лева;
- за среща от Втора лига - 2000 лева;
- за среща от Трета лига - 600 лева"

Снимка: Lap.bg

При повторно наказание (ако ЦСКА 1948 откаже да играе и срещу "Арда", например) санкцията е по-тежка: "налага се дисциплинарно наказание преместване на отбора в по-ниско ниво (следващото по низходящ ред) за следващата спортно-състезателна година без право да довърши участието си в настоящата спортно-състезателна година (наказанието се определя от СТК и се потвърждава от ДК)".

В момента в класирането ЦСКА е на второ място в класирането с 53 точки, докато ЦСКА 1948 е на 5-та позиция с 38 точки.

В редовния сезон първият мач между двата тима завърши 2:2, а след това отборът от стадион "Българска армия" победи с 2:0.