„Грък по рождение, руснак в живота, православен по вяра – аз съм твърдо убеден, че трябва да уважаваме всички националности, да изучаваме обичайте на страната, в която сме, като едновременно съхраняваме и пазим своята идентичност, за да я предадем на потомците си.” – така описва себе си новият шеф на Димитър Бербатов в ПАОК Иван Савидис.

За него не се знае много, като дори в собствения му сайт информацията е оскъдна и може да се обощи така: „ Роден в село Санта, Грузинска ССР на 27 март 1959г. в работническо семейство на преселници от Гърция. Той е осмото дете и петото момче във фамилията. Завършва средно образование в Ростов, а после служи в ракетните войски на Червената армия. След уволнението си, 21-годишен, записва висше в Росвския университет и започва работа в Донската държавна тютюнева фабрика. За 13 години изминава пътя от работник до генерален директор на „Донск табак”.

През 1998 започва политическия си път, като член на местния парламент, а от 2003 година е в руската Дума, където изкарва два мандата от партията „Единна Русия”. В класацията на списание „Форбс” е в топ 30 на най-богатите руснаци към 2011 година. Милионите му са направени от цигарения бизнес, откъдето идва и прякорът му „Цигарения барон”. Освен с това, преуспява и в търговията с охладено месо, селскостопански и рибни продукти, а отскоро държи летището в Ростов. Целият му бизнес е обединен в групата „Агроком” , единственият независим производител на цигари в Русия и четвърти по оборот в света.

Снимка: Getty Images

Голямата му страст, обаче, е футбола. Още през 2002г. поема ФК Ростов. Първото, което прави като собственик е да преименува клуба (от Ростселмаш). Бързо разбира, че клубът няма да му носи приходи и се оттегля от управлението през 2005г. след като по собствените му думи е вложил 42 млн. долара в тази авантюра. Преди това за кратко време е президент и на другия клуб от Ростов – СКА. След като напуска ФК Ростов заявява: „Ростов е клуб с традиции, но без успехи. Затова винаги ще остане клуб-донор. Това не е проблем, защото цели страни са така във футбола – Сърбия, Румъния, Хърватия.”

През 2012г. купува 51% от акциите на ПАОК и така придобива контролния пакет в клуба срещу сума от около 10 млн евро и отпуска 1,5 млн. евро, за да спаси клуба от фалит. Савидис определя ПАОК като последния си футболен клуб. „ Друг не ме интересува. Всичко, което е свързано с Константинопол, е моят живот. Това е клуб на бежанците от Константинопол – за него викат всички, които идват от СССР” – споделя той. Бизнесменът има възможност да купи клуба още през 2006г. но тогавашният собственик иска значително по-голяма сума.

Последният трофей на ПАОК е купата на Гърция през 2003г. До къде обаче може да достигне клуба с Димитър Бербатов и ще донесе ли българинът много поводи за радост на привържениците и на президента през настоящия сезон остава да разберем. Едно е сигурно най-голямата цел на Савидис в последните години е постигната, а имено Митко ще играе на „Тумба”.