Четирикратният олимипйски шампион по биатлон Емил Хегле Свендсен (Норвегия) обяви, че слага край на спортната си кариера.

На специална пресконференция той каза, че да обяви решението си е "по-трудно, отколкото си е представял".

"Трябваше ми известно време след края на олимпийските игри, за да взема решение. Мислех, че отново ще имам мотивация да се състезавам. Исках да съм като Оле Ейнар Бьорндален, да имам това желание, но не е така и затова реших да сложа край на спортната си кариера. Да го кажа се оказа много по-трудно, отколкото си представях", каза Свендсен със сълзи на очи.

32-годишният норвежец спечели три отличия на Игрите в Пьончан през февруари - бронз в масовия старт на 15 километра, както и сребро с мъжката щафета на 4 по 7.5 километра и със смесената щафета. Той беше и знаменосец на Норвегия по време на церемонията по закриването.

В знаменитата си кариера Свендсен има осем медала от зимни олимпийски игри, 12 титли и общо 21 отличия от световни първенства. 

Той печели единствената си Световна купа по биатлон през 2010 година.

Свендсен е поредният изключителен състезател от Норвегия в зимните спортове, който прекратява кариерата си. Това вече направиха легендите Оле Ейнар Бьорндален в биатлона и Марит Бьорген в ски бягането.