Ако руски атлет спечели олимпийска титла на предстоящите Игри в Токио през лятото на 2021 г., има голяма вероятност в залата да прозвучи Концерт за пиано и оркестър номер 1 на известния композитор от епохата на Романтизма Пьотър Чайковски. 

В момента Руският и Международният олимпийски комитети водят преговори за детайлите около участието на спортисти от страната на най-важния спортен форум, който беше отложен с година заради пандемията от коронавирус. 

Руснаците няма да могат да се състезават за родината си на втори поредни летни олимпийски игри. В Рио де Жанейро през 2016 г. те взеха участие в надпреварите, но под неутрален флаг, а шампионите им слушаха олимпийският химн. До това решение се стигна след допинг скандала от 2015 г. Тогава стана ясно, че страната се развива мащабна програма за използване на забранени вещества от спортистите, която получава подкрепата и на държавата.

Снимка: Getty Images

За Игрите в Токио използването на химна на Русия остава забранено. От местния олимпийски комитет обаче са оптимисти, че ще им разрешат това, което направиха няколко международни федерации. Например тази по шорттрек. През февруари Ангелина Голикова спечели световната титла на 500 м. Тогава прозвуча познатата драматична мелодия. 

Наказанието руските атлети да не се състезават под свой флаг е в сила до 16 декември 2022 г. Забранено им е да използват и герба на страната си, така че се очаква и решение за официалната им екипировка в близките дни.

Въпросният първи концерт на Чайковски за пиано и оркестър е изпълнен за първи път през 1875 г. в Бостън.