Треньорът на футболния "Витоша" Бистрица Асен Букарев изпрати отворено писмо до медиите, в което обясни изказването си след загубата с 0:1 от "Царско село". 

След мача Букарев заяви: "Играем феърплей. От много места ни търсеха да дадем мача, да легнем на "Царско село". Това няма как да стане, докато аз съм треньор където и да е". Той беше извикан от Комисията по етика и феърплей към Българския футболен съюз, за да разясни думите си. В писмена форма и в разговор треньорът заяви, че не е получавал обаждания от хора от футболните среди, а изказването му е било в състояние на афект. Той не говори пред медиите в Бояна, а след това разпространи изявлението си.

Букарев отрече да е бил търсен от представители на "Царско село", но призна за подмятания от фенове, познати и приятели, че отборът му няма да играе с пълни сили, тъй като със сигурност изпада във Втора лига.

Снимка: Lap.bg

Треньорът на "Витоша" уточнява, че е чул подвиквания от трибуните, които са призовавали отбора му да не играе с пълни сили. Това е довело до афект и неправилно подбрани думи.

Ето и цялото обръщение на Букарев:

"Уважаеми медии,

Уважаеми любители на футбола,

Във връзка с моето интервю след срещата ФК Витоша - ФК Царско село на 27.06.2020 г., бих искал да заявя следното:

 

Категорично заявявам, че нито аз, нито моите футболисти са търсени от представители на ФК Царско село или други хора с цел симулативна игра в полза на ФК Царско село.

В дните преди мача, както впрочем и преди мача срещу ЦСКА-София, редица фенове, познати и приятели ми задаваха въпроси дали ще играем сериозно и на максимум в контекста на факта, че отборът ни изпада във Втора лига.

Въпроси, които ме обидиха и разочароваха. Останах с впечатлението, че се шири нагласа, че ще загубим лесно и няма да играем феърплей до края на сезона , и в частност срещу ФК Царско село, защото са от София и съседи на Витоша.

Допълнителен стрес за мен и отбора бе съмнението за заразени с COVID-19 и отлагането на срещата. Чашата преля след арогантни реплики на собственика на ФК Царско село от трибуната на стадиона, отправени към мен, щаба ми, играчите и съдията през второто полувреме на срещата, в стил "защо се хвърляме толкова, защо играем с толкова злоба".

Всичко това доведе до думите ми след края на мача, когато бях силно афектиран от всичко случващо се и много разочарован. Признавам, че изказването ми е пресилено и с лошо подбрани изрази. Съзнавам ефекта от емоционалните думи и отговорността, която нося като публична личност. Готов съм да приема справедлива критика и порицание.

Твърдя, че винаги съм следвал правилата за честна игра и като играч, и като треньор. Същото се отнася за отбора на Витоша.

Не на последно място бих искал да се извиня на всички колеги и футболисти на Витоша, както и на привържениците на отбора за причиненото неудобство.

С уважение: Асен Букарев, 30.06.2020 г. - София"