"Академик" Пловдив спечели бронзовите медали в Националната баскетболна лига за първи път в историята! Тимът на Йордан Янков победи с 87:84 над "Балкан" Ботевград като гост и се наложи в серията. Преди това двата отбора си бяха разменили по един успех.

За "Академик" това е второ престижно класиране след среброто в Балканската лига.

Снимка: Lap.bg

Днес "Балкан" поведе с 10:5, възползвайки се от грешки на гостите и отлична игра под коша на Димитър Димитров и Дарко Балабан. "Академик" стигна до 15:15, като дори имаше възможност да поведе, но сбърка в последната си атака. За десетина минути на паркета "Балкан" водеше със 17:15.

Двубоят продължи да върви кош за кош, а на полувремето таблото показваше 34:33 в полза на домакините, за които това бе първи мач пред публика от 7 март 2020 г. насам.

Снимка: Lap.bg

"Балкан" увеличи преднината си до 6-7 точки на няколко пъти, "Академик" обаче навакса изоставането и взе две аванс в края на третата четвърт при 60:58.

Последната част предложи много обрати. "Балкан" губеше с 3 точки 5 секунди преди края, но не успя да отбележи и "Академик" триумфира с 87:84.

Над всички за пловдивчани бе Йере Вучица с 22 точки, а Тони Гуджино се отчете със 17. За "Балкан" 21 точки отбеляза Димитър Димитров, 18 добави Станимир Маринов.