България спечели първите си три медала на продължаващото в норвежкия град Фьорде Европейско първенство по вдигане на тежести.В кат. 62 кг Владимир Урумов грабна бронза в двубоя, като преди това стана трети в изхвърлянето и взе сребро в изтласкването след перфектна тактическа битка на треньорския щаб начело с Иван Иванов.

Владимир започна със 125 кг, след това не успя на 128, но с увеличена заявка покори 129 в първото движение, което му осигури бронзов медал.

След това в изхвърлянето нещата се повториха – успех на първоначална тежест 152 кг, неуспех на 155 и супер опит от 159 кг, което му бе достатъчно за среброто във второто движение и за бронза в двубоя с общ резултат 288 кг.

Другият наш представител – 16-годишният дебютант Стилян Гроздев - се нареди седми в двубоя със 269 кг, след като бе шести в изхвърлянето със 124 кг и девети в изтласкването със 145.

Шампион в категорията стана турчинът Хурсът Атак с 296 кг двубой, втори в крайното класиране със само един килограм повече от Урумов се нареди руснакът Феликс Халибеков.

По-рано през деня Мая Иванова се класира 10-а в кат. 53 кг.