Поредното отличие за българските щанги от европейското първенство в Москва. Божидар Андреев спечели бронз в изхвърлянето на олимпийската кат. 73 кг. Българинът остана на косъм от златото в двубоя и в изтласкването.

В началото Божидар направи само едно успешно изтласкване - първото на 152 кг, след което не сполучи на 156 и 157 кг. Това му бе достатъчно за бронза в движението, но го остави на 8 кг след временния лидер в състезанието Даняр Исмаилов (Турция), който завърши с европейски рекорд.

В изтласкването българинът започна без проблем със 182 кг, след което бе принуден да добави доста килограми, за да си осигури медал в двубоя.

Първо опита за сребро със 188 кг и не успя, след което поиска 190 кг за златото. С огромни усилия Божидар ги вдигна, но тежестта го дръпна напред и достигайки края на подиума нямаше как да я фиксира неподвижно над главата си. Това доведе до екстаз турчина, който с 341 кг спечели трета европейска титла. Среброто в двубоя бе за молдовеца Марин Робу с 339 кг, а бронзът за албанеца Брикен Каля с 336.

Божидар Андреев, който е европейски шампион от 2019 г., остана четвърти в крайното класиране с 334 кг.

С три златни, един сребърен и един бронзов медала в двубоите България остава лидер в класирането по нации, след титлите на Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев, второто място на Ивана Петрова и бронзът на Валентин Генчев. Нашите са начело и в общото подреждане по всички отличия в движенията със 7 златни, три сребърни и три бронзови медала.

Утре на европейското първенство в Москва ще вдигат трима български представители: Мария-Магдалена Кирева (71 кг), бронзовият медалист в изтласкването от световното първенство за мъже в Патая 2019 Юндер Бейтула и световният шампион за кадети Карлос Насар (81 кг).