Ръководството на английския "Борнемут" ще обсъжда дали да търси обезщетение от системата Hawk-Eye Innovations, осигуряваща технологията на голлинията във Висшата лига, предава "Скай спортс".

Причината е сериозна грешка в мача между "Астън Вила" и "Шефийлд Юнайтед" в средата на юни, която според "черешките" е изиграла ключова роля за изпадането им от елита.

В края на първото полувреме на въпросната среща вратарят на домакините Нилан видимо отстъпи зад голлинията с топката, но съдията Майкъл Оливър не получи потвърждение от технологията на голлинията и съответно не зачете попадението в полза на "Шефилд". Мачът приключи 0:0, а ако беше завършил с точка по-малко, отборът на "Астън Вила" щеше да изпадне, а "Борнемут" да се спаси заради по-добра голова разлика.

Все още от "Борнемут" не са наели адвокати, но през тази седмица ще обсъдят как да процедират със случая.

В деня след "призрачния гол", както бе наречен от медиите в Англия, Hawk Eye Innovations се извини за грешката.

"Седемте камери, разположени по трибуните около вратата, бяха закрити от вратаря, защитника и гредата. Подобен казус не е срещан в над 9000 мача, в които технологията за голлинията е била използвана", се казваше в изявлението на компанията.