Президентът на БФС Борислав Михайлов няма да подаде оставка въпреки настойчивите призиви на премиера Бойко Борисов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Решението на бронзовия медалист от Мондиал 1994 бе оповестено от Христо Запрянов - директор маркетинг и комуникации в централата.

„Разбира се, че няма да подаде оставка. Най-малкото по законите на световната и европейската футболни федерации, на които БФС е член, държавата няма право да изисква по някакъв начин да се меси във футбола“, коментира Запрянов пред БНР.

ФИФА забранява категорично намесата на държавата в управлението на футбола на национално ниво. В регламента е записано, че федерациите трябва да работят независимо. В последните години заради намеса на правителствата бяха санкционирани Нигерия, Гана, Пакистан и Сиера Леоне.

Пред bTV адвокат Радостин Василев бе категоричен, че искането на оставка не може да бъде тълкувано като намеса на държавата. "Реакцията е по-скоро заради расистките прояви, отколкото заради спортно-технически причини. Засегната е репутацията на страната. Става дума за призив за оставка, а не за вмешателство", обясни той. 

Длъжността „президент на Българския футболен съюз“ е изборна. Мандатът е с продължителност 5 години, като на конгресите гласуват делегати от всички футболни клубове (професионални и аматьорски), членуващи в БФС.

Борислав Михайлов заема поста от 2005 г., а на последния изборен конгрес - през февруари 2018 г. - бе преизбран за четвърти мандат с абсолютно мнозинство - 463 гласа срещу 34 за Любослав Пенев и 5 за Ивайло Дражев.

По устав следващия редовен конгрес трябва да се проведат през 2023 г. На теория се допуска и свикването на извънреден конгрес, но липсва конкретен механизъм как точно може да се случи това.

На този етап е ясно само, че в петък от 14 ч. ще се проведе заседание на Изпълнителния комитет на БФС. Час по-късно Борислав Михайлов ще даде пресконференция на базата в „Бояна“.

„Позицията ни е ясна - не смятаме, че футболна централа може да носи отговорност за хулигански прояви. За това си има специализирана власт и изпълнителни органи - допълни Запрянов. - В много дружи държави - включително нашия съперник Англия - държавата е взимала изключителни мерки за изкореняване на хулиганството. Ние можем да призоваваме, да подготвяме комуникационни стратегии, да апелираме, да порицаваме, но за съжаление ние нямаме правомощията да се борим, да разследваме и да търсим хулигани“.

„За мен е малко странно наслагване на мнение, че едва ли не данъкоплатецът плаща заплатите в Българския футболен съюз. Това изобщо не е така - съюзът се самоиздържа. Държавната помощ се ограничава в програма за развитие на детско-юношеския футбол, която се провежда от няколко месеца, закупуване на конкретен брой топки - всичко го има черно на бяло. По принцип БФС се самоиздържа. Като член на ФИФА и УЕФА оттам са основните приходи, с които се извършват оперативните дейности“.

„Всеки има право на мнение - премиерът, министърът на спорта... Естествено, че всички много ни боли от загубата, боли ни от това, че ни сочат с пръст. Със сигурност България не е държава, известна с ксенофобия и расистко отношение. Доста сме изненадани от реакцията тази сутрин. Тепърва ще се работи по този казус. Важното е, че мачът завърши, защото в противен случай щеше да стане нещо наистина срамно и позорно, както и незаслужено. В последните няколко седмици се говореше предимно за публика, не толкова за футбол. Бих искал да поздравя всички, ангажирани с организацията на мача - от страна на БФС и на УЕФА, защото мачът се доигра“.