Оставката на Борислав Михайлов трябва да бъде приета на Конгрес, а свикването му не става за ден-два, може да отнеме месеци, каза в студиото на "Тази сутрин" по bTV спортният журналист Борис Касабов. 

Бившият вратар подаде оставка като президент на Българския футболен съюз вчера, след като тя му бе поискана от министър-председателя Бойко Борисов вследствие на расисткия скандал и позорната загуба на националите от Англия с 0:6.

"Оставката беше логична от морална гледна точка", коментира Касабов. - "Не можем да говорим за намеса от държавата във футбола, а за една подкана за спиране на финансирането".

Според футболния мениджър Евгени Найденов, расисткият скандал е капката, която е преляла чашата на търпението към Михайлов.

"Всичко започна още при първия мач между България и Англия в Лондон. Тогава един българин бе задържан заради расистки скандирания. В Англия използваха това, тъй като напоследък там има повече от 25 регистрирани случая на расизъм. Видяха една вратичка, прееспонираха цялата ситуация. През последната седмица се говореше, че ще стане така. Но не могат да ни наричат животни (б. ред. - част от британските медии се обърнаха така към българите в материалите си), тъй като България не е расистка държава", категоричен е Касабов.

"От 50 години следя националния отбор и България никога не е имала толкова бездушен, толкова жалък тим, без никаква съпротива.", добави журналистът.  

Снимка: Reuters

Неведнъж вицепрезидентът на футболната ни централа Йордан Лечков е заявявал, че БФС няма вина за представянето на "лъвовете". Според Евгени Найденов това не е вярно: "Тези, които играха срещу Англия, са резултат на лоша продукция на школуването. Винаги сме имали талантливи момчета. БФС като структура трябва да структурира това школуване".

Относно предстоящото тежко назание за България, спорният журналист е категоричен: "През последните години футболът в страната ни е оставен на автопилот. Сега ще бъдем жестоко наказани за назидание, тъй като най-големият проблем на спорта е борбата с расизма."

Снимка: Reuters

В петък ще има Изпълком, на който да се гласува оставката на Борислав Михайлов, но според Касабов тя може да бъде приета единствено на Конгрес. Свикването му може да отнеме два месеца.