Професионалният боксов лиценз за територията на отделните американски щати струва едва 10 долара. Това показва справка в правилата на Атлетическата комисия към щата Ню Йорк, където по план трябва да се проведе следващият мач на Кубрат Пулев.

Определението за професионален боксьор в САЩ гласи: "Състезател, който участва в мачове за парично възнаграждение или упражнява/асистира при упражняването на бокс като средство за препитание и финансова печалба".

Както вече стана дума, за територията на Ню Йорк издаването на така важният документ се извършва срещу такса от 10 долара. Валидността му е до 30 септември на съответната година, за която е подадено заявлението. Необходимо е и разрешително, което струва 20 долара и се издава за всеки отделен мач.

Задължително условие за получаване на лиценза е преминаване през пълни медицински изследвания, както и тестове за наркотици и други забранени медикаменти. Атлетическата комисия в Ню Йорк изрично подчертава, че няма да получите лиценз, ако дължите издръжка за дете и сте в просрочие по-дълго от 4 месеца. Изискват се още чисто данъчно досие, както и пръстови отпечатъци.

Заради целувката на Кубрат Пулев по устните на репортерката Джени Суши българският боксьор е с временно отнет лиценз от комисията в Калифорния, където се проведе мачът му с Богдан Дину. Той трябва да се яви пред членовете й на 14 май, за да обясни действията си. Ако органът потвърди решението си, лицензът на Пулев ще бъде отнет за цялата територия на САЩ.

Това би било изключително тежък удар върху кариерата на Пулев, който наскоро се концентрира изцяло върху американския пазар и подписа договор с местната промоутърската компания "Топ Ранк". Освен това съществува риск Кубрат да загуби позицията си на задължителен претендент за титлата на IBF, която трябва да ми осигури сблъсък с актуалната звезда в тежка категория Антъни Джошуа.

Няма изричен регламент относно съдбата на българина в случай на отнемане на лиценза за САЩ. Ако това действително си случи, всяка от четирите големи организации в професионалния бокс (IBF, WBA, WBC, WBO) вероятно ще решава поотделно дали да му позволи да се състезава на територията на другите континенти.

Проверка из архивите на Атлетическата комисия в Калифорния показва наличието и на други дискусионни казуси. През 2009 г. органът отнема лиценза на бившия световен шампион в полусредна категория Антонио Маргарито. Причината - преди двубой срещу Шейн Моузли прахът от бинта на ръцете му съдържал сяра и калий. Елементите за изработка на гипс се втвърдявали при смесване с потта. Още през следващата година обаче Маргарито получава лиценз за Тексас, където се изправя срещу Мани Пакиао.

Именно комисията в Калифорния издава и боксов лиценз на ММА звездата Конър Макгрегър, който през 2017 г. излезе на ринга срещу Флойд Мейуедър. 

В началото на века проблеми с лиценза има и Майк Тайсън. Бившият властелин в тежка категория получава отказ за разрешително  в Невада, Ню Йорк и Ню Джърси заради съмнения във физическата му и психическа готовност да се качи на ринга. В крайна сметка Железния Майк се сдобива с лиценз от комисията в Тенеси, за да бъде нокаутиран от Ленъкс Люис през юни 2002 г. в Мемфис.