Българският олимпийски комитет ще сезира Международната централа заради решението на съдиите по време на турнира по вдигане на тежести в категория до 109 кг на Игрите в Токио.

В него българинът Христо Христов остана на пето място, но до последно участваше в битката за медалите. Реферите обаче не признаха последния му опит в изтласкването, заявявайки, че е направил нарушение. Ако опитът с тежест 222 кг беше признат, Христов щеше да се нареди трети в крайното класиране. 

„Българският олимпийски комитет изразява силно възмущение относно начина, по който щангистът Христо Христов бе лишен от възможността да спечели медал на олимпийските игри в Токио. Категорично смятаме, че българският състезател бе ощетен, което повлия на класирането му. Подобни реферски отсъждания не кореспондират с основните ценности, заложени в спортните надпревари – равнопоставеност, честна игра и феърплей. Не приемаме основанията, с които последният опит на Христов бе обявен за нередовен", се казва в официалната позиция на Българския комитет.

Снимка: Lap.bg

В жалбата, внесена от главния секретар на БОК Белчо Горанов, се казва, че родният комитет настоява Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) да приведе своите правилници в съответствие с основните спортни принципи, за да се предотвратят в бъдеще подобни ощетявания на състезатели от съдийския апарат.

Позицията на БОК е адресирана до спортния директор на МОК Кит Маконел.

Олимпийски шампион в категорията на 20-годишния Христов стана Акбар Джураев (Узбекистан) с нов олимпийски рекорд от 230 кг. Втори е арменецът Симон Мартиросян с 423 кг. Бронзът отиде при Артурс Плесниекс (Латвия) с 410 кг, а четвърти Тимур Наниев от Руския олимпийски комитет с 409 кг. 

В интервю пред bTV след състезанието родният щангист също сподели, че се чувства ощетен. 

Снимка: Lap.bg

"Има някой зад тази работа, щях да кажа човек, но това ще е прекалено достойно... да го нарека човек. Това не е човек. Разбирам да бях направил грешка или треньорът ми да беше направил грешка. Ние бяхме безупречни в опита си. Всички ми пишат колко зле са ме прецакали", заяви Христов.