Българският алпинист Боян Петров призна, че вече има сертификат за изкачване на Гашербрум II (8035 м), въпреки че е успял да стигне на 40 м от него, а не да го покори през 2009 г. Той обаче ще опита да поправи това в близките дни, за да може да спи спокойно.

"Сега имам чувството, че съм силен и отивам на позната територия, в която знам къде трябва да се раздавам повече, къде по-малко. Тогава ме хвана страх. Горе ръбът е подобен на "Кончето", но от едната страна не са по 100-метрови пропасти, а са по 3 км. За миг си представих какво ми пише на некролога: "Уби се в Китай и Пакистан!" и се отказах. Слязох долу, а те ми написали сертификат за върха, че е изкачен. Казах, че не е качен, а те: "Много до там го качват и им пишем сертификат, защото е върховия гребен". Аз казах, че не си го броя, така че правя втори опит сега. Взех сертификата, но не го използвам, защото не е честно. Трябва да имаш откритост, честност и да признаваш всичко, което не си направил, за да ти е чиста съвестта и да спиш спокойно. Така трябва да правим всички, за да можем да си легнем вечерта и да спиш спокойно, че не си излъгал, че не си подвел хората около теб", каза Петров в предаването "Тази сутрин".

Снимка: Ладислав Цветков

В неделя той заминава, за да покори деветия в кариерата си осемхилядник. Този път той ще има компания и подкрепа по пътя. С него ще се катери и Слави Несторов.

"Той е едно младо момче, което се надявам да ми бъде подкрепата, от която изпитах нужда през 2009 г. И двамата минахме еднакъв тест. Той изкара повече от мен, но когато сметнаха после максималната кислородна консумация, излезе, че е по-слаб от мен, защото е по-едър. С него ще се отделни единици, за да не си пречим, ако някой каже, че не може, а другият може и е по-бърз. За това разделянето на храната, на палатката и на цялата структура, ще ни помогне да се разделим, ако се наложи. До първият лагер ще ходим вързани с едно въже, защото това е най-тягостният момент от цялото катерене. На Гашербрум II, колкото по-нагоре отиваш, толкова по-лесно става катеренето. Слави е стабилен човек. Усещам го!", сподели той.

Снимка: Ладислав Цветков

Как са преминали тестовете след претърпяната преди по-малко от година катастрофа на автомагистрала "Струма"? Чувства ли се готов за новото предизвикателство и какво ще прави след като покори всички осемхилядници? Боян Петров отговаря в следващото видео: