За родните фенове Боян Йорданов е сред големите любимци на българския волейбол. През този сезон диагоналът игра за гръцкия гранд "Панатинайкос".

36-годишният волейболист говори пред камерата на bTV за завръщането на Силвано Пранди начело на националния отбор, за разочарованието от пропуснатото световно първенство през миналата година и за възможността България да се класира за олимпийските игри в Токио.

"Скоро започвам подготовка за следващия сезон. Предполагам, че ще ме питаш кой е следващият ми отбор, но за момента нямам такава представа. Тъкмо свършиха повече първенства, така че нямам идея къде ще продължа кариерата ми.", започва Йорданов.

Волейболистът не попадна в сметките на селекционера Силвано Пранди за предстоящото, наситено лято. На отбора ни му предстои участие в Лигата на нациите, олимпийска квалификация през август и европейско първенство през септември. За Боян липсата му в разширения състав не е изненада, тъй като и при първия престой на Пранди начело на тима, не се  разчитало на него.

"В никакъв случай не бе изненада за мен, че не съм повикан в разширения състав. Господин Силвано Пранди не разчиташе на мен и при първия си престой в България. Не съм очаквал и сега да е обратното. Не обръщам много внимание и не се замислям върху мислите на господин Пранди. Аз знам какво мога, мисля че съм го доказал. Имам мотивацията и амбицията да продължавам да се доказвам на волейболното игрище. Както ти казах – сърцето ми гори за волейбол.".

Диагоналът коментира назначаването отново на Силвано Пранди начело на националния ни тим.

"Аз съм привърженик българин да е треньор на националния отбор, но така са преценили от федерацията. Единственото, което може да направи Пранди е да внесе игрова тактика и да внесе ред по време на мач. Със сигурност това е голям специалист, който се е доказал през годините, така че смятам, че ще го направи с опита, който има. Лично мое мнение е, че в момента имаме много голям шанс да се класираме за олимпиада. Бразилците се представят доста неубедително в последните години. Дали че им е неудобната залата, дали ние ще играем добре срещу тях – нека си запишем този плюс на нас все пак. Аз вярвам, че ще класираме за олимпиадата."

През миналата година Йорданов пропусна световното първенство в България заради разкъсване на бедрото.

"Наистина беше едно голямо разочарование за мен, че не участвах на световното първенство. Аз се върнах за това световно, а не за Световната лига. Явно такава е съдбата, така е било писано. Надявам се още 2-3 години да мога да се порадвам на любимия ми спорт, а и мисля, че имам какво да му дам. И аз си задавам въпроса, какво ще правя след спорта – имам доста въпросителни за в бъдеще. Докато продължава да гори, аз ще играя, тъй като и тялото ми го позволява и се чувствам страхотно."

Волейболистът смята, че българският национален отбор има добро бъдеще заради талантливите кадри. Важно е обаче момчетата да осъзнаят тежестта, обличайки националната фланелка.

"Ако се обединят за общата кауза, ще е постигнат. По наше време възможностите бяха много по-малки, ние искахме със зъби и нокти, искахме да излезем от България, за да отидем да се развиваме. Това нещо рефлектираше, когато бяхме повикани в националния отбор. Националния отбор е бил една огромна чест за нас. Разполагаме с уникални кадри и таланти, но мисля, че те трябва да погледнат в себе си, да преценят какво искат. Ако това е волейболът – нека го направят с цялото си сърце и душа. Ако се ограничат тези социални мрежи и излизания, и наргилета. Това ще е един плюс за тях, съответно и за националния отбор.

Диагоналът наблюдава положително развитие в българското първенство, но към този момент няма намерение да се завърне в него.

"Все още може би ми е рано за българското първенство. Напълно логично е да завърша там, където съм започнал. Говорили сме с Владо Николов по темата за "Левски", последните години се чуваме често, обсъждаме доста неща, но ще видим накъде ще задуха вятърът. Тази година имах възможност да проследя доста мачове от българското първенство, както и Купата на България. Наистина нивото доста се е повишило, което може само да ме радва, имаше конкуренция в първенството. Това е начинът и се надявам все повече и повече спонсори да влагат във волейбола.", добави Боян Йорданов.