Милан Борян - от вчера това име е може би най-споменаваното в съседна Сърбия. Вратарят на "Цървена звезда" отново влезе в ролята на спасител на своя отбор и осигури място на "звездашите" в плейофите за влизане в групите на Шампионска лига.

След като през миналия сезон сръбският гранд дебютира в турнира след обновяването на регламента и дори успя да постигне победа над бъдещия шампион "Ливърпул" и равенство с "Наполи", опиянението от европейските мачове изглежда ще продължи. А то е най-сладко, когато не е постигнато по лесния начин. За два мача срещу "Копенхаген" "Звезда" мина през деветте кръга на ада, за да се качи на седмото небе. И сякаш по време на това "пътуване" вратарят Минал Борян беше най-големият оптимист.

Снимка: Reuters

31-годишният канадски национал от сръбски произход беше непоколебим точно, когато имаше нужда от него. При това за пореден път. "Бог е на небето, а на врата - Борян" е може би най-повтаряният израз в Сърбия. А и има защо. 

В лудия мач в Дания вратарят, роден в хърватския град Книн, емигрирал със семейството си в Белгард и в крайна сметка озовал се в Канада, за чийто национален отбор играе, обра овациите! След като и двете срещи завършиха при резултат 1:1, дузпите трябваше да решат кой ще продължи напред. 

Снимка: Getty Images

На подгизналия терен, който по-скоро приличаше на блато, отколкото на съоръжение, на което се играе футбол, вратарят спаси 3 удара от бялата точка. При последния емоциите взеха връх. Борян се предаде в прегръдките на съотборниците си и празненствата започнаха.

"Има Бог!", бяха първите думи на Борян след поредното постижение с екипа на "Цървена звезда".  

Поздравите заваляха след това. Очаквано най-горда беше съпругата му Снежана, който дълги години работеше като пресаташе на "вечния враг" "Партизан". На нея и на сина си Филип Борян посвети класирането напред.

"Сине, гордей се! Кажете ми кой е най-добрият вратар!", написа тя в социалните мрежи. 

Тъй като самият Милан не е активен онлайн, именно красивата Снежана приемаше поздравления след мача.

"За по-добър не можеше да се омъжиш" и "Ти имаш също толкова голяма заслуга, колкото Борян", са само част от мненията на феновете.

Снимка: Instagram

Иначе вратарят беше скромен сред постигнатото. 

"Останах концентриран. Направихме добра подготовка и анализ на дузпите преди мача заедно с треньора Душан Гашич и на базата на това избирах в кой ъгъл да се хвърля. Посвещавам успеха на семейството, съпругата и сина си. Те ми дават сила. Целта ми беше да си вкарам моята дузпа. За другите не се притеснявах, знаех, че ще ги извадя!"