Дори и най-великият олимпийски шампион на всички времена не може да се мери с акула. Това е изводът от една впечатляваща надпревара. 23-кратният златен медалист най-накрая си намери майстора и загуби битката между две съвършени машини за придвижване във вода.

Състезанието се проведе в открити води на 100-метрова дистанция в Кейп Таун. Фелпс стигна до финала за 38,1 секунди и изостана с 2 секунди от най-свирепия морски хищник.

Малка утеха за американеца е, че той все пак не се превърна в закуска. Всъщност, за всеобщо разочарование, срещу 32-годишния Майкъл изобщо нямаше истинска акула. Вместо това той стартира срещу три компютърно генерирани образа - акула чук, рифова акула и, не на последно място, голяма бяла акула.

Фелпс получи специален неопренов костюм, благодарение на който разви максимална скорост 19 км/ч. За сравнение - голямата бяла акула се изстрелва с около 40 км/ч, когато набележи своята плячка.

„Цял живот съм се интересувал от акулите. Концентрирах се върху адаптацията си към студената вода, а аз определено не я харесвам. Допълнително ме затрудни и ниската видимост. Честно казано, не очаквах да спечеля. Предизвикателството бе да проверя колко бързо мога да плувам”, призна Краля на басейна.