Вицепрезидентът на Българския футболен съюз Атанас Фурнаджиев е доволен от избора на Ясен Петров за нов национален селекционер. Той смята, че треньорът, който дълги години работи в Китай, е способен да подмлади състава и да донесе искрата, от която имаме нужда. 

В предаването "Тази сутрин" по bTV Фурнаджиев коментира, че пандемията от COVID-19 не е извинение за отлагането на Конгреса за пореден път. Той трябваше да се състои на 11 декември, но поради ситуацията пропадна и вероятно новият президент няма да бъде избран извънредно, а на редовен Конгрес догодина. 

Снимка: Lap.bg

"Не бих казал, че е извинение (пандемията). Не мислим, че това е възможно сега и никой не знае кога ще бъде, а за Конгреса ще се съберат около 700 души в една зала. Първо трябва да се промени уставът, за да има възможност за дигитален Конгрес. Ние може би сме единствената държава, в която толкова много клубове избират президент. В другите държави само професионалните клубове избират и аз лично смятам, че трябва да се промени уставът, но това трябва да се гласува от всички членове. Над 600 клуба са членове на БФС, всеки има по един глас.", каза Фурнаджиев в студиото на "Тази сутрин".

На следващия Изпълком ще има точка за Конгреса, който официално не е отменен. Въпреки това Фурнаджиев смята, че не е сериозно да се избере нов президент, който да бъде на поста само половин година.

Според него именно заради големия брой гласове, изборите не могат да бъдат манипулирани в полза на определен кандидат. "Не може да бъде контролирано кой да бъде президент, всеки гласува тайно. Провеждането на Конгрес през юни също е под въпрос.", добави той.

Снимка: БГНЕС

През ноември 2019 г. Борислав Михайлов подаде оставка след загубата от Англия у дома с 0:6 и разразилия се расистки скандал. Оставката му обаче трябва да бъде приета на Конгрес.

Фурнаджиев твърди, че все още няма фаворит за президентския пост, тъй като има заявени намерения и нагласи, но не и официално внесени кандидатури.

Ясен Петров бе избран за национален селекционер миналата седмица.

Снимка: Lap.bg

"Спряхме се на Ясен Петров поради факта, че той има по-иновативно мислене. Надяваме се да внесе искрица в националния отбор, да го подмлади, да се състави нов гръбнак основно от младежите. Ние не очакваме чудеса, а националният отбор да играе съвременен футбол.", добави той.

"Прие офертата с желание да покаже, че може да промени нещо и да се справи с поставената задача. Каза, че е наясно с нашата действителност, с клубния ни футбол и с това кой с какъв материал разполага. Проблемът е, че школите не произвеждат качествени футболисти."

Снимка: Lap.bg

"Никой на никого не нарежда в националния отбор, никой никога не се е бъркал в реденето на състава.", категоричен е Фурнаджиев.

Родният футбол има и нов шеф на съдиите в лицето на Костадин Гергинов, който замени Костадин Стоичков.

"Новият председател е със сериозна визитка като съдия и съдийски наблюдател. Убеден съм, че той ще внесе необходимото спокойствие сред съдиите. ВАР ще тръгне от април, всичко сме подсигурили.", каза още вицепрезидентът на футболната централа.