Българският футболен съюз трябва да спази устава и да се произнесе в 14-дневен срок относно искането за свикване на извънреден конгрес. Ако не го направи, съдът ще задължи централата да насрочи конгрес за нов президент. Това заяви Димитър Бербатов в студиото на "Тази сутрин" по bTV.

За първи път той, Стилиян Петров и Мартин Петров гостуват заедно в телевизионно предаване.

Снимка: bTV

На 5 август хора от екипа на Бербатов занесоха в сградата на съюза в "Бояна" подписи на представители на 1/3 от клубовете, които искат преждевременни избори за нов шеф. Тогава документите не бяха приети под предтекст, че се извършва дезинфекция на сградата. 

Бербатов и екипът му са успели все пак да входират подписката и сега трябва да чакат от БФС да се произнесат. Това трябва да се случи до 2 седмици или по-точно до 19 август.

"Ние сме събрали нужните подписи по устав, даже събрахме повече. Опитахме да ги внесем в деловодството на БФС, но имаше "дезинфекция". Затова пуснахме подписката по електронен път.", коментира Бербатов.

"Ако БФС не се произнесе в срок, след това съдът идва и ги задължава да направят конгрес. Има срок от 14 дни. Информирали сме и УЕФА, те знаят за случващото се и чакаме БФС да се произнесе както е по устав.", добави бившият нападател.

Снимка: bTV

"Конгресът трябва да стане, за да се видят всички кандидати. Димитър Бербатов излиза с неговия екип, с неговата промяна за футбола. В момента се опитват да избягат от конгреса, защото ги е страх. Нас не ни е страх", категоричен е Стилиян Петров.

"Клубовете го искат. На срещите се виждаше страх в очите на хората", добави Мартин Петров.

Тримата разкриха, че след входирането на подписката на представителите на клубовете е оказан натиск, за да се подпише "контрадекларация".

"Има хора, които споделят за натиск и това е най-странното, тъжното и смешното. Разбираемо е, защото някои от тях са по-малки отбори, в общини, които са по-малки, зависими са. Но! За да се стигне до такава ситуация и ти да си лидер и да водиш със страх, това е безумно. Лидерът не води със страх. Тези хора, които са избрали това ръководство на БФС да ги води и да ги представлява, ги заплашват. Има такива хора, идват до нас, контактуват с нас", заяви Бербатов и добави:

Снимка: bTV

"Ние по устав сме събрали 1/3 и повече от гласовете за конгрес, входирана е, чакаме да действат. В същия момент хора от клубовете се свързват с нас и казват: „Те в момента ни звънят и ни натискат да подписваме контрадекларация на това, което вече сме подписали за вас“. Ние сме направили нещо законно, както е по устав и сега искат да отменят това законно с някакви листа. Това са хората, които са в Българския футболен съюз в момента. Лесно ни е да сме в опозиция – да критикуваме, да обясняваме. Трудно ще е, когато отидем там и започнем да работим. Тогава се обръщат нещата. В момента сме в по-изгодната позиция, но, за да се стигне до тук е ясно, че хората, които не искат да направят конгрес, са хората, които сплашват отборите. Какво може да им направят? Нищо."

Стилиян Петров беше категоричен, че така се работи в Българския футболен съюз от години.