Българският футболен съюз трябва да спази устава и да се произнесе в 14-дневен срок относно искането за свикване на извънреден конгрес. Ако не го направи, съдът ще задължи централата да насрочи конгрес за нов президент. Това заяви Димитър Бербатов в студиото на "Тази сутрин" по bTV.

За първи път той, Стилиян Петров и Мартин Петров гостуват заедно в телевизионно предаване.

Снимка: bTV

На 5 август хора от екипа на Бербатов занесоха в сградата на съюза в "Бояна" подписи на представители на 1/3 от клубовете, които искат преждевременни избори за нов шеф. Тогава документите не бяха приети под предтекст, че се извършва дезинфекция на сградата. 

Бербатов и екипът му са успели все пак да входират подписката и сега трябва да чакат от БФС да се произнесат. Това трябва да се случи до 2 седмици или по-точно до 19 август.

"Ние сме събрали нужните подписи по устав, даже събрахме повече. Опитахме да ги внесем в деловодството на БФС, но имаше "дезинфекция". Затова пуснахме подписката по електронен път.", коментира Бербатов.

"Ако БФС не се произнесе в срок, след това съдът идва и ги задължава да направят конгрес. Има срок от 14 дни. Информирали сме и УЕФА, те знаят за случващото се и чакаме БФС да се произнесе както е по устав.", добави бившият нападател.

Снимка: bTV

"Конгресът трябва да стане, за да се видят всички кандидати. Димитър Бербатов излиза с неговия екип, с неговата промяна за футбола. В момента се опитват да избягат от конгреса, защото ги е страх. Нас не ни е страх", категоричен е Стилиян Петров.

 

"Клубовете го искат. На срещите се виждаше страх в очите на хората", добави Мартин Петров.

Тримата разкриха, че след входирането на подписката на представителите на клубовете е оказан натиск, за да се подпише "контрадекларация".

"Има хора, които споделят за натиск и това е най-странното, тъжното и смешното. Разбираемо е, защото някои от тях са по-малки отбори, в общини, които са по-малки, зависими са. Но! За да се стигне до такава ситуация и ти да си лидер и да водиш със страх, това е безумно. Лидерът не води със страх. Тези хора, които са избрали това ръководство на БФС да ги води и да ги представлява, ги заплашват. Има такива хора, идват до нас, контактуват с нас", заяви Бербатов и добави:

Снимка: bTV

"Ние по устав сме събрали 1/3 и повече от гласовете за конгрес, входирана е, чакаме да действат. В същия момент хора от клубовете се свързват с нас и казват: „Те в момента ни звънят и ни натискат да подписваме контрадекларация на това, което вече сме подписали за вас“. Ние сме направили нещо законно, както е по устав и сега искат да отменят това законно с някакви листа. Това са хората, които са в Българския футболен съюз в момента. Лесно ни е да сме в опозиция – да критикуваме, да обясняваме. Трудно ще е, когато отидем там и започнем да работим. Тогава се обръщат нещата. В момента сме в по-изгодната позиция, но, за да се стигне до тук е ясно, че хората, които не искат да направят конгрес, са хората, които сплашват отборите. Какво може да им направят? Нищо."

Стилиян Петров беше категоричен, че така се работи в Българския футболен съюз от години.

 

"В момента може би ние сме малко по-организирани, по-иновативни, сплотени и искаме да направим промяната. Тези малки неща излизат наяве. Клубовете вече са изморени и им е писнало да ги третират по този начин. Футболът е игра за хората, които искат да влагат, да развиват таланти, треньори. Това не се получава и от двете страни се вижда голям застой и на хората започва да им омръзва и да се уморяват от всички тези игри"

"Клубовете изгубиха доверие към БФС и те самите искат да свикат този конгрес. За 2018 г. се сещам за прословутите скандали как не допускаха Любо Пенев и другите скандали. И за тези конгреси чуваме как се е гласувало, какво е правено с бюлетини. Просто не може да ни го проумее главата. Ние сме по-ново поколение и искаме да внесем иновативности. Хората от футболния съюз искат да си действат по стария начин", добави Мартин Петров.

Снимка: bTV

Ден, след като Бербатов обяви кандидатурата си, Борислав Михайлов оттегли оставката си и се завърна на президентския пост на БФС, за да довърши мандата си.

"Това си е личен избор. Не може да го коментираме като някакъв сценарий. Дори да е бил, те са си го написали и изиграли. Факт е. Дали е бил правилен? Разбира се, че не. Това е прецедент - след толкова време да се върнеш и да си оттеглиш оставката. Показа страха, който витае за тази промяна, която се задава. А тя ще се случи - днес, утре, ще се случи. Подписката за конгрес и тези декларации, не са за нас. Те са, за да се свика конгрес. Тогава да гласуват за когото искат", заяви Бербатов. 

Снимка: Lap.bg

В студиото на "Тази сутрин" се включи представителят на "Левски 2000" от Русе - Цоньо Кюранов, който потвърди за натиск от страна на БФС.

"С подобни трикове, които се опитват да пробутват вече дълги години, агонията на българския футбол се удължава. В един момент се осъществява един начин да се откажем, предоставят се разни подписки за промяна, след като ние сме заявили с решение на Управителния съвет, с нотариална заверка. Как аз еднолично мога да го отменя... Не се отчита. Жалко, че с натиск отгоре пак принуждават... Регионалните шефове и те са жертва, защото са принудени да се молят, да се кланят на клубовете да се откажат, за да няма конгрес и то под заплаха от обвинение", заяви Кюранов.

"Такова нещо се случва в повечето общини. Надявам се и други хора да проявят смелост. Ето това е начинът да покажем, че се случва нещо с факти. Това е грубо погазване на морал и закон. Дори ще отидем и ще сезираме прокуратурата, ако трябва. Това граничи с престъпление. Тези хора звънят на нас, оплакват се на нас и търсят помощ от нас", каза Бербатов.

Снимка: Instagram

"Знаехме с какво се захващаме и, че ще е много трудно. Когато започнахме да споделяме, да говорим, да имаме тази идея в главите си, да се опитаме да променим нещо, всеки, който говореше с нас, казваше: "Нямате шанс. Против системата не може да се борите. Там всичко е толкова задълбочено, че няма как да се преборите с тези хора!". Повечето идеи дойдоха от Митко Бербатов, той сподели много на чисто и добре неговата визия, начин на работа, екипа, с който иска да работи, как иска да промени българския футбол и това само може да ни радва. Имаме един много успял българин не само у нас, но и в чужбина, който иска да направи промяната. Той показва, че него не го е страх, нас не ни е страх да излезем, да се борим. Дори да загубим, ние искаме да променим", добави Стилиян Петров. 

Снимка: Lap.bg

"Ние сме им симпатизирали едно време като футболисти, но в последните години тези хора показаха, че нещата не могат да станат така. Ние сме ново поколение. Израснали сме в чужбина, оставили сме своите имена. Всеки по различен начин е постигнал своите върхове. С това, което искаме да внесем, мислим, че ще помогнем на българския футбол. Ние знаем, че няма да ни бъде лесно. Не сме вълшебници и с пръчицата да оправим футбола изведнъж. Знаем с какви неща ще се сблъскаме. В крайна сметка дойде ни времето да помогнем, защото ни омръзна да слушаме едни и същи интервюта, едни и същи проблеми, които има българският футбол. Това го слушаме от 15 години", категоричен е Мартин Петров.