Българският футболен съюз започва изплащането на сумите от фонд "Солидарност" на УЕФА, които се полагат от участието на "Лудогорец" в Шампионската лига за сезон 2016/17, научи БТА.

Плащанията ще започнат през декември, но след това ще продължи и догодина. Общо 3,641 милиона евро ще бъдат разпределени между отборите от Първа и Втора лига, а от централата ще разпратят парите по клубовете циклично в следващите дни. Първи са отборите от Първа лига, като подреждането ще бъде съобразено с класирането. След това пари ще получат и отборите от Втора лига, като там сумата е доста по-малка.

Решението как да се разпределят парите пък е взето на заседание на Професионалната футболна лига от 17-и юли тази година и то е 60% за клубовете от Първа лига и 40% за тези от Втора. Появи се информация, че Лигата не е гласувала разпределението, но то е факт още от юли.

Според наредба на УЕФА, БФС трябва да започне изплащането през декември и да го завърши през пролетта на 2018-а година. Сумата е за изградени местни футболисти, а също така и за помощ за школите.