bTV Media Group получи отказ от Българския футболен съюз (БФС) за достъп на наш екип за отразяване на мача между националните отбори на България и Англия. Евроквалификацията за първенството на Стария континент през 2020 г. е на 14 октомври на Националния стадион "Васил Левски".

Отказът, който получихме на служебен имейл на спортната ни редакция, е формулиран така:

"Здравейте,

С настоящия имейл ви уведомяваме, че заявките ви за акредитации за мача България - Англия на 14 октомври 2019 г. не са одобрени.

Отдел "Маркетинг и комуникации", БФС"

Имейлът е изпратен от отдел "Маркетинг и комуникации" към БФС. На искане от наша страна ръководството на футболния съюз да аргументира причините, с които отказва акредитация на екипа ни за двубоя, дойде ново писмо, отново от отдел "Маркетинг и комуникации".

Ето и неговото съдържание:

"Настоящият отказ е в следствие на нарушаване на установения ред за медийно отразяване на двубоите на българския национален отбор, на договорите за ексклузивни телевизионни права, подписани с УЕФА, и на правилата, постановени от европейската футболна централа в домакинския мач на България с Косово (10 юни 2019 г.). Казусът бе представен на отговорниците на УЕФА за България, както и на Съюза за електронни медии, и бе комуникиран с репортер на bTV непосредствено след гореспоменатия двубой.

Поздрави и хубав ден!"

Снимка: Lap.bg

При последното домакинство на националния отбор – загубата от Косово с 2:3 на стадион "Васил Левски" на 10 юни в евроквалификациите, малко след полунощ, репортерът на спортната редакция на bTV Флорина Иванова засне президента на БФС Борислав Михайлов да напуска стадиона с джип, който паркира директно на лекоатлетическата писта. 

Това се случи близо час след края на мача, при празен стадион и трибуни, след всички пресконференции и след края на телевизионното студио на медията, носител на правата за излъчване - БНТ.

Казусът тогава предизвика широк обществен интерес. Заради това, че е позволил на пистата да влезе частен автомобил, който разрушава покритието ѝ, беше уволнен директорът на стадиона Георги Кузев.

На 11 юни последва писмо от БФС до Съвета за електронни медии (СЕМ) с твърдението, че този клип нарушава правилата на УЕФА, както и правата на лицензианта за турнира БНТ. 

Според УЕФА, медия, която не държи правата за излъчване, няма право да снима в чашата на стадиона в деня на мача. Но въпросният видеоклип е заснет 28 минути след полунощ, тоест - на следващия ден. 

Загубата на националите от Косово с 2:3 на 10 юни предизвика силни реакции. Затова и решението на Борислав Михайлов да напусне стадиона с джип през пистата и да избегне чакащите го на входа репортери, бе казус от висок обществен интерес.

Въпреки че видео материали по време на мача с Косово бяха излъчени и от други медии, bTV е единствената със забранен достъп за предстоящата квалификация с Англия.