150 000 лв. са отделили от Българския футболен съюз в последните месеци, за да финансират PCR тестовете на отборите от Първа и Втора лига, както и тези на националния отбор. 

Това обявиха от централата в изявление на своя официален сайт, като правят уточнение, че 81 240 лв. са били отделени за ежемесечните задължителни проверки на отборите от двете нива на първенството. 

Снимка: iStock

От БФС категорично отхвърлят появилите се спекулации, че чрез налагане на по-строги глоби за отборите се опитват да приспаднат тази сума.

"Във връзка с внушенията и безпочвените твърдения относно ангажиментите на Българския футболен съюз по осигуряване на финансови средства за извършване на PCR-тестове в професионалния ни футбол, държим да внесем следните уточнения:

От началото на извънредното положение на територията на страната до днешна дата БФС е финансирал директно от бюджета си лабораторни изследвания за близо 150 хиляди лева за отборите от Първа и Втора професионална лига, както и за всички национални гарнитури в посочения период. Повече от половината от тази сума (81 240 лв.) e отделена за ежемесечни тестове на футболисти, треньори и служители в професионалните ни клубове. Финансовият ангажимент на централата в това отношение ще продължи до края на настоящия футболен сезон, а - при необходимост - и в бъдеще.

Напомняме, че тези значителни финансови средства са осигурени абсолютно безвъзмездно и с единствената цел клубовете да бъдат подпомогнати в трудните времена на световна пандемия и икономическа стагнация. Не на последно място тази подкрепа осигурява възможност на отборите от професионалния футбол да спазват разпоредбите на Министерството на младежта и спорта за извършване на тестове за COVID-19 на месечна база във всички състезания и турнири в професионалния спорт.

Спекулациите, че финансирането на лабораторни изследвания може да бъде „приспадано“ от глобите, налагани за дисциплинарни провинения на клубовете, са напълно несъстоятелни – по простата причина, че средствата от тези глоби не постъпват в бюджета на БФС, а се отчисляват от сумите за телевизионни права за всеки клуб в края на съответния сезон.

От друга страна, Българският футболен съюз гарантира, че стриктно следва протокола на здравните власти и на Министерството на младежта и спорта, както и препоръките на Медицинската комисия, според които футболна среща от професионалния футбол може да бъде отложена при доказани поне 10 положителни PCR-теста за COVID-19 на футболисти с действащи професионални договори в един от двата отбора. Съответните проби подлежат на проверка и се протоколират от Медицинската комисия към централата. В тази връзка приемаме всички обвинения в тази посока за абсолютно безпочвени и спекулативни.

В заключение държим да подчертаем още веднъж твърдия ангажимент на БФС да осигури максимално защитена среда за провеждане на двубои в българския футбол в условията на пандемията от COVID-19. Опазването на здравето на всички участници във футболния процес винаги е било изключителен приоритет за ръководството на футболната централа и в това отношение ще продължат да се полагат максимални усилия и в бъдеще", пишат от БФС.

Снимка: btvnovinite.bg

Клубовете в Първа и Втора лига са задължени в началото на месеца да представят резултати от тестовете на своите играчи и служители, а заразените да се поставят под карантина. Между двата периода на задължително тестване отговорност за играчите носят клубовете. Те покриват и финансирането на допълнителни проби.

В правилника на централата се казва, че при над 10 заразени футболисти в 5 отбора, първенството може да се спре. В момента с толкова заразени са "Левски", "Лудогорец" и "Берое". Техните мачове, съответно с ЦСКА, "Ботев" Пловдив и "Монтана" от следващия кръг са отменени.