От Българския футболен съюз категорично отрекоха обвиненията на собственика на втородивизионния "Септември" София - Румен Чандъров, че прекратяването на сезон 2019/2020 във втория ешалон е с цел да се обслужат интересите на спонсор.

След съвещание на Изпълнителния комитет на БФС, беше взето решение Втора лига да бъде прекратена при настоящото класиране. Това означава, че директно в елита от следващата кампания влиза тимът на ЦСКА 1948, а "Септември", като втори в подреждането, ще трябва да играе бараж.

"За мен всичко това е подготвено, казвам ви го директно. От футболния съюз така са се подложи на основния спонсор, жив и здрав да е, да спонсорира дълги години футболния съюз и отбора си, че просто даже не мислят", заяви Чандъров пред bTV след като стана ясно решението.

От БФС категорично отрекоха тази информация, като я нарекоха "манипулативна".

Ето и цялото съобщение от Футболния съюз:

"Ръководството на Българския футболен изказва възмущението си от твърденията, изразени от собственика на "Септември" (София) Румен Чандъров по адрес на централата и опитите за публични внушения, направени след вчерашното заседание на Изпълнителния комитет.

Становището, че преустановяването на сезона във Втора професионална лига е резултат от „подлагане на основния спонсор“ на футболния съюз, може да бъде определено единствено като манипулативно и съзнателно целящо удар по имиджа на съюза и по прозрачността на вземаните от ИК решения.

БФС никога не е имал спонсорски или рекламни взаимоотношения с компанията, финансираща ФК ЦСКА 1948 – факт, който изключително лесно може да бъде проверен и доказан. Нещо повече – Българският футболен съюз, чрез националните отбори, които администрира, дълги години има договорни отношения с друга популярна фирма от същия бранш.

Приетият от Изпълнителния комитет вариант за крайно класиране във ВПЛ за сезон 2019/2020 е следствие не само от редица съвещания и анализи на Експертната група към БФС (с участието на ПФЛ, АФЛ и АБПФ), но и от официалното допитване до членовете на Втора лига и последвалата дискусия с представители на клубовете от челото на таблицата.

Наясно сме, че всяко лице, ангажирано с даден футболен клуб, преследва своите конкретни ползи; функцията на БФС обаче е да защитава интересите на всички свои членове и на българския футбол като цяло по максимално справедлив и обективен начин. 

Фактът, че 10 от членовете на ВПЛ през сезон 2019/2020 официално се обявиха за прекратяване на шампионата поради финансови и кадрови затруднения, причинени от форсмажорната ситуация у нас и по света, със сигурност надделява над амбициите на един или друг клубен собственик.

Силно се надяваме, че обвиненията на г-н Чандъров са плод на афект и пожелаваме на издържания от него клуб, както и на потенциалните му съперници, успех в предстоящите баражи за участие в следващия сезон на Първа професионална лига."