Пилотът от Формула 1 Люис Хамилтън беше разследван от Световната федерация по автомобилизъм (ФИА) заради тениската, с която излезе при награждаването си след финала на Гран при на Тоскана. Той обаче няма да получи санкции и случаят ще бъде приключен.

Британецът изрази своята гражданска позиция, като се качи на най-високото стъпало на почетната стълбичка с фланелка с надпис "Арест за ченгетата, които убиха Бриона Тейлър".

По този начин Хамилтън насочи вниманието към фаталния инцидент с чернокожата Бриона Тейлър през март 2020 г. Тогава жената беше убита по време на полицейски обиск, след като приятелят ѝ произведе изстрел и простреля един от служителите на реда в бедрото.

"Искахме да повдигнем въпроса за хората, които умират по улиците, но още по-страшно е да бъдеш застрелян в дома си, когато хората са влезли в грешната къща. И още по-лошо е, че те продължават да ходят свободно по улиците", заяви Хамилтън след победата си.

От ФИА започнаха разследването, тъй като пилотите нямат право да изказват политически или религиозни позиции, като и да изразяват такива чрез дрехите и болидите си. 

Снимка: EPA/Reuters

"Този случай беше под сериозно разследване, защото нарушава правилата на ФИА. Ние сме неполитическа организация и отправянето на подобни послания е строго забранено", обясниха от организацията.

От там обаче бързо приключиха случая и за британеца няма да има последствия.

Хамилтън е един от най-активните спортисти, изразяващи позицията си срещу расовото неравенство. Той се включи в движението Black Livers Matter и в предишните стартове коленичеше и излизаше с тениска с този надпис. 

За последния случай самият пилот на "Мерцедес" коментира, че не е имал намерение да набърква политиката в спорта, а просто да изрази гражданската си позиция.