От УЕФА обявиха официално, че спират международния футбол до второ нареждане, като това включва мачовете от Шампионската лига, Лига Европа, както и двубоите между европейските национални отбори.

По-рано днес стана ясно, че срещите от плейофите за Евро 2021, включително и България - Унгария, се отлагат.

Отложени са още всички двубои на националните отбори - мъже и жени, както и мачовете от европейските клубни турнири - Шампионска лига и Лига Европа. Няма да се проведат по програма и други надпревари под юрисдикцията на УЕФА, сред които европейският шампионат при под 17-годишните през месец май и този за младежи до 19 години. Международни мачове няма да има и при девойките.

От централата уверяват, че в бъдеще ще насрочат нови дати за всички турнири.

Ръководителите на 55-те страни членки на УЕФА се събраха във видеоконферентен разговор за пръв път от 17 март насам, когато взеха безпрецедентното решение за отлагане на Евро 2020 с година.

УЕФА разполага с две работни групи, анализиращи всичко от спортния календар до финансовите последствия от пандемията с COVID-19, която предизвика спирането на футболния сезон на Стария континент, като изключение остава беларуският шампионат.

Желанието на президента на УЕФА Александър Чеферин продължава да бъде завършване на кампанията до 30 юни или в краен случай 31 юли, но без да налага мнението си на различните федерации, които сами трябва да преценят кога и как да продължат сезона, в зависимост от ситуацията в съответната държава.

Ако сезонът бъде прекратен, загубите на отборите от пропуснати постъпления чрез спонсорски договори, телевизиони права, билети за мачовете и туризъм ще бъдат внушителни. Най-големи биха били пораженията за английската Висша лига - над 1.2 млрд. евро., следвана от испанската Ла Лига с над 900 млн. евро.

В европейските клубни турнири пък трябва да бъдат разпределени съответно близо 2 млрд. евро в Шампионската лига и над 500 млн. в Лига Европа.

bTV призовава: останете си вкъщи!