Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов излезе с отворено писмо, адресирано до президента Румен Радев, министъра на правосъдието и Агенцията по вписванията.

Причина за писмото на голмайстор номер 1 в историята на националния ни отбор е оттеглената оставка от Борислав Михайлов и последвалите процедури по вписването му.

Снимка: Lap.bg

Според бившия нападател на "Манчестър Юнайтед" провеждането на Конгреса за избор на нов президент "се затруднява и отлага с позволени и непозволени средства от президента в оставка и мнозинството от лоялните му членове на Изпълкома".

Ето какво написа Бербатов:

"ОТКРИТО ПИСМО ОТ ЕКИПА НА ДИМИТЪР БЕРБАТОВ ЗА КАНДИДАТУРАТА МУ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА БФС ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО И АГЕНЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯТА

В хода на кампанията по кандидатиране на Димитър Бербатов за президент на Българския футболен съюз (БФС) – сдружение, в чиито уставни цели е записано, че извършва дейност в обществена полза, установяваме, че настоящото ръководство като че ли не желае да се съобразява с тези цели. Точно обратното - въпреки очевидната пълна загуба на обществено доверие и преобладаващите настроения във футболните, и не само, среди за незабавна смяна на това ръководство и провежданите от него порочни политики при управлението на българския футбол, провеждането на избор на нов президент и колективен орган на управление - изпълнителен комитет на БФС, обявено още през 2019 г., се затруднява и отлага с позволени и непозволени средства от президента в оставка и мнозинството от лоялните му членове на Изпълкома.

По-долу накратко ще опишем някои силно смущаващи и необичайни факти в подкрепа на нашето притеснение, че развитието на българския футбол, спазването на закона и устава и най-общо съобразяването с обществения интерес съвсем не са приоритет на г-н Борислав Михайлов и компания, а техните действия изглежда са мотивирани единствено от желанието да се задържат възможно най-дълго в управлението на БФС.

Снимка: Lap.bg

На първо място, след оттеглената оставка на президента на БФС и обоснования и правилен според нас отказ на Търговския регистър да впише г-н Михайлов като президент, преди върховният орган на БФС - Конгресът да е разгледал оставката му в съответствие с процедурата, предвидена в устава на сдружението, Софийски градски съд експресно и с извънредно спорни мотиви отмени отказа на Търговския регистър. Смущаващ е и фактът, че жалбата за отмяна на отказа за вписване беше гледана от същия градски съдия, който се произнесе преди време и по жалбата на Любослав Пенев срещу решенията на Конгреса при предишната кампания за избор на президент на БФС. Считаме, че сега е абсолютно необходимо Агенцията по вписвания да обжалва решението на съдия Вълков в съответствие с константната си практика и с оглед най-добра защита на нарушения според нас обществен интерес от спорното съдебно решение за отмяна на отказа за вписване на Борислав Михайлов като президент на БФС.