Уважение, общи ценности и липса на завист - това е в основата на едно от най-знаменитите приятелства в българския футбол. Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров за първи път застанаха един до друг в телевизионно студио. Тримата бяха гости на "Тази сутрин", за да говорят за проблемите на българския футбол, но и за подкрепата, която си оказват през всичките тези години.

"Ценностите ни са едни и същи. Ние сме израснали по един и същи начин, трудили сме се по един и същи начин. Няма да го забравим. Никога не сме завиждали един на друг, на успехите си. Винаги сме се подкрепяли, както и всички други, с които сме играли. Това е много важно. Винаги сме имали уважението. Аз преминах през много труден период при борбата ми с рака. Те двамата дойдоха да ме видят. Митко беше, когато ми слагаха инжекциите, докторът се беше притеснил, беше голям фен на "Манчестър Юнайтед". Това е Митко Бербатов, това е Мартин Петров. Те дойдоха да ме видят. Това е приятелството, така го цениш. Не какво е направил за теб, а начинът ти на разбиране", разкри Стилиян Петров.

"Много е радостно, че всеки си има негов път в живота, всеки си има семейство, друг кръг приятели, играли сме в различни отбори, различни държави, в една държава също. Но животът на всеки е различен. Дори да не се чуваме толкова често, ние си оставаме във връзка постоянно. Когато установим контакт, все едно не сме се чували от онзи ден", добави Бербатов.

Снимка: Instagram

"Респект, уважение. Това е най-важното в днешно време и това ще опитаме да го вкараме в нашата работа - да уважаваш всеки, за това, което е постигнал, да няма завист. Това са главните неща. Доста дълго не се чуваме, но като се чуем, все едно сме се чули вчера. Няма делене, такива работи", категоричен е Мартин Петров.

Тримата са делили една и съща квартира по време на престоя си в ЦСКА и преди да започнат знаменитите им футболни кариери в Европа. В това кандидатът за президент на Българския футболен съюз видя символика.

"Те бяха преди мен там. Това са моменти от растежа на човек, който става и се превръща в мъж, в младеж. И тези моменти сплотяват. Ако искаш тази квартира като метафора да я използваме за нещо, което ни е сплотило като хора. Мартин е бил там, Стилиян е бил там. Казал съм си, че ще следвам техните стъпки. Донесла е спомени, които са ценни и важни, за да растем и да имаме моралните ценности, които имаме в момента", заяви Бербатов.

"Ще се наредят всички на опашка за тази квартира", добави Мартин Петров.

В момента само Бербатов живее в България. Стилиян Петров се подвизава във Великобритания, а Мартин Петров - в Испания.

Снимка: Lap.bg

"Не се бях прибирал 4 години, защото животът се променя, децата растат. Не ги бях виждал дълго време и се радвам", заяви Стилиян.

"Аз по-често се прибирам. С Митко карахме и лицензите в Национална спортна академия. Винаги използваме момента, когато сме в България, да се съберем, да се видим по приятелски", каза Мартин.