Димитър Бербатов, който преди дни заяви желанието си да участва в изборите за нов президент на Българския футболен съюз, направи обръщение към клубовете и феновете чрез личния си блог

Той призова още веднъж да има промени в родната централа, като заяви, че ще подкрепи всеки един клуб, който предприеме действия за свикване на извънреден конгрес и се обяви против сегашното ръководство. 

Ден след като Бербатов обяви кандидатурата си за президент, шефът на централата Борислав Михайлов оттегли своята оставка, подадена през октомври 2019 г. и заяви, че ще довърши мандата си. Последва отмяна на насрочения за 25 юни извънреден изборен конгрес.

Снимка: Lap.bg

"Безочие, наглост, постановка... Взимам назаем само част от заглавията в медиите! Това, което се случи онзиден, само ден след като аз казах, че се кандидатирам за президент на БФС, е най-грозното морално падение и акт на страхливост, което българският футбол е виждал! И ако ние позволим това да се случи, значи ние сме глупаците... Но тук идва важната роля и на върховния орган - Клубовете! Казах го много пъти. Трябва да има някаква реакция, декларация на несъгласие, свикване на конгрес с подписка... Нещо... Знам, че има клубове, които искат да се разбунтуват. Клубове, които виждат какво се случва и искат да покажат реакция. Сега е моментът. И никой няма да ви вини. Никой. Вие сте в правото си! Всички сме заедно в това и ще се подкрепим взаимно. Има и клубове, които ги е страх. А не трябва! Казах ви, аз и моят екип сме с вас! Не бъдете заложници на страха. Аз мога само да ви покажа каква промяна искам да донеса, но вие решавате накрая. И ако не изберете тази промяна, какво изобщо правим?! Как ще вървим напред?! Защо чувам постоянно викове за промяна?  А никаква реакция!? 

Това, което се случва, е подигравка с нашия занаят, с нашия любим спорт! Светът ни се смее. "Скай Спортс" е в потрес. Мен ме питат хора от чужбина: "Защо няма реакция на клубовете, след като искат промяна, а така се подиграват с тях?!", "Защо расисти, които не знаят от коя страна се рита топката, са все още в управлението, а цяла България има непоносимост към тях?" Чудя се какво да им кажа...", пише Бербатов.

Снимка: Lap.bg

Той добавя, че реакция трябва да има и от феновете, които също категорично да заявят, че искат да видят промени.

"Може би, че трябва да сме по-смели... Че промяната вече е тук...  Изправих се и ви я разказах онзи ден. Какво и как искам да променя, аз и екипът ми. Нали това искаме всички?! Ние сме тук, с вас. Клубове, фенове, журналисти, хора, рЕволюцията трябва да започне! Трябва да се събудим и да действаме. Аз и екипът ми вече направихме първата крачка, сега следват още много такива... След онова грозно първо полувреме в "Бояна" нищо не е приключило. Точно обратното. Сега започваме. Футболът ни е заложник на шепа хора, които си мислят, че може да правят каквото си искат. Казвам ви, че номерът им няма да мине! Нека бъдем заедно, нека бъдем за промяната!

Фенове, вие сте в силна позиция! Сигурен съм, че не сте съгласни с това, което се случва. Виждам какво пишете и публикувате. Но вие имате и по-голяма роля в случая. Можете да я изразите, защото знам, че сте за промяната! Не е задължително да сте за мен и екипа ми, но трябва да сте за промяната! А сме показали, че сме силни, като се обединим! Какъв по-добър момент от сегашния?!", са казва в позицията на бившия футболист на "Манчестър Юнайтед", "Тотнъм", "Фулъм" и "Монако".

Снимка: Lap.bg

В заключение Бербатов цитира решение на Изпълнителния комитет от октомври 2019 г., в което се казва, че ръководител на БФС след подаването на оставка от страна на Михайлов и Михаил Касабов и той трябва да изпълнява тази длъжност до провеждане на Конгрес.

"Накрая, ако излезем от чисто моралната част и погледнем от другата - правната страна, ще видим, че на 18 октомври 2019 г. Изпълнителният комитет на БФС реши: Правомощията на Президент на БФС се изпълняват от Михаил Касабов - вицепрезидент, до провеждането на конгрес на съюза. До провеждането на конгрес на съюза!!! По мои сметки конгресът не е минал, и това решение продължава да е в сила! Още повече, че в Устава никъде не пише за процедура по оттеглянето на дадена оставка... 

Върховният орган е конгресът! Изпълнителният комитет има изчерпателно изброени правомощия и с това действие се прави опит за изземване на функциите на върховния орган и реално "избиране" на Президент, което решение може да се вземе само от Конгреса! Нито Законът, нито Уставът допускат това!

В Деня на саможертвата трябва да сме готови да направим саможертви в името на любимия ни спорт! Въпросът е дали има желаещи?!"

Снимка: Instagram

Бербатов обяви, че ще се кандидатира за президент на централата и иска да наследи на поста Михайлов, който управлява четвърти мандат. В щаба на бившия футболист влизат и двама от съотборниците му в националния тим - Стилиян Петров и Мартин Петров.