Голмайстор номер 1 на националния отбор по футбол Димитър Бербатов взе отношение по темата, свързана с обективността на съдиите. В последните дни клубовете от Първа лига у нас се разделиха. Част от тях са недоволни от отсъжданията и решенията на новия шеф на съдийската комисия Костадин Гергинов, докато други, сред които "Левски" и ЦСКА, го подкрепиха и заявиха, че е безпристрастен.

В своя блог Бербатов заяви, че подобен обиден език към съдии е недопустим в големите първенства и глобите за това трябва да са по-солидни. Бившият футболист на "Манчестър Юнайтед", "Тотнъм", "Фулъм" и "Монако" обаче обърна внимание и на подготовката на реферите в първенството. 

"Поредна седмица, поредни скандали, свързани със съдиите в България! Поредните критики, насочени към тях. Поредните обиди и определения, които се сипят из медиите по техен адрес! Ситуация, която заслужава да бъде погледната от две страни. От една -  абсолютно недопустимо е да се използват грозни епитети и определения по адрес на съдиите! Ако се прави, глобите трябва да са още по-големи! Винаги се стремим и говорим как искаме да взимаме пример от големите първенства, но не се сещам някой да си е позволил да говори по подобен начин за съдиите, както го правим в България! Да, изказват недоволство - най-вече треньорите, не президентите, но съдия да бъде обиден по най-грозния начин, не се сещам. 

От другата страна е темата подготвеност. Дали са подготвени нашите съдии!? Дали имат всичко на разположение, за да бъдат на 100%, когато влизат в мачовете!? Дали самите те имат амбицията да се развиват и да бъдат перфектни и, ако щеш, невидими в мачовете!? Дали ще бъдат подготвени за работа с VAR? Въпроси, на които скоро ще получим отговор. И като стана въпрос за VAR, може би, когато започне да се използва, ще свали поне малко товара от съдиите", пише Бербатов.

Снимка: Lap.bg

Бившият футболист, който в момента е треньор на нападателите в "Етър" Велико Търново, насочи вниманието и към повишаването на броя на чужденците, които са наставници в по-големите отбори. Той е на мнение, че по този начин не се подобрява качеството на футбола у нас

"Често говорим колко много чужденци играят в България, нужни ли са, има ли смисъл, пречат ли за развитието на българските футболисти. Тема, която засегнах и миналият път. Но сега искам да поразсъждаваме над следното - защо не говорим за чуждите треньори в България? Те спират ли развитието на младите български треньори!? Те по-добри ли са от нашите треньори!? Заслужава ли си тяхното назначаване, ако след 3 месеца вече са уволнени?! Носят ли някаква иновация с тях, нещо, което липсва на нашите треньори?! Или просто да има по голяма тежест, че треньорът е чужденец!? Аз не виждам в повечето случаи да носят добавена стойност за развитието на българския футбол чрез знания и ноу-хау, липсващи на нашите треньори. Масовото им назначаване всъщност носи някаква фалшива сигурност и авторитет, че, видиш ли, чуждите треньори имат повече знания от българските... Но дали е така?!

Снимка: etarvt.bg

Най-големите ни отбори в България са водени от чужденци. Може би се притесняваме да дадем отговорността на някои млади български треньори. Може би им липсва достатъчно доверие към тях. Може би извинението "той е още млад и неопитен" все още важи тук. А не би трябвало!

Това са все въпроси, над които си струва да се замислим. И особено хората, които назначават и уволняват тези треньори!

А най-големите успехи на българските отбори си мисля, че са постигнати от български треньори...", казва Бербатов.

Той заяви, че през настоящия сезон "Левски" и ЦСКА имат реален шанс да спечелят Купата на България, а всеки един от отборите на четвъртфинал трябва да се стреми към трофея. Самият Бербатов ще стиска палци на по-малките отбори

"Купата на България е трофей, към който всеки клуб трябва да се стреми! Спомням си през далечната 1999 година, когато спечелихме купата с ЦСКА, колко бях щастлив! Със сигурност през тази година за ЦСКА и "Левски" купата е възможност за трофей, която ще преследват с всички сили. Очевидно е, че топмачът от четвъртфиналите за купата ще бъде "Лудогорец" - "Локо" Пловдив. Надявам се да видим пак зрелищен двубой между тези отбори, с доста голове. Винаги съм бил фен на изненадите, когато са постигнати от по-малките отбори, затова се надявам и тук да видим нещо такова. Все пак магията на купата понякога поднася подобни изненади и прави футбола още по-интересен за гледане", категоричен е Бербатов.