Отборът на Беларус в състав Надежда Скардино, Ирина Кривко, Динара Алимбекова и Дария Домрачова спечели олимпийската титла в женската щафета на 4 по 6 километра в биатлона с време 1:12:03.4 часа.

Белорускините стигнаха до титлата, след като успяха да се справят най-добре в изключително тежките условия на силен вятър и обилен снеговалеж, като използваха 9 допълнителни патрона и не завъртяха нито една наказателна обиколка.

Снимка: Getty Images

На второ място на 10.7 секунди зад победителките остана отборът на Швеция, представен от Лин Першон, Мона Брорсон, Анна Магнусон и Хана Йоберг. Шведките използваха 12 допълнителни патрона.

Трети е тимът на Франция (Ане Шавалие, Мари Дорен Абер, Жустин Бреза и Ане Бескон), който финишира на 17.6 секунди зад Беларус с 14 допълнителни патрона и нито една наказателна обиколка. Французойките излязоха втори след последната стрелба, но Бескон не успя да удържи на вихреното темпо на Йоберг в заключителните два километра. Въпреки това за Бескон това е трети медал от игрите в Пьонгчанг.

Българският отбор в състав Емилия Йорданова, Даниела Кадева, Стефани Попова и Десислава Стоянова остана на 16-о място на 2:34.6 минути зад олимпийските шампионки. Българките завъртяха две допълнителни обиколки и използваха девет допълнителни патрона. Особено силно състезание направи Кадева и Стоянова, които свалиха с по 11 патрона десетте си мишени.

Снимка: Getty Images

Състезанието се превърна в истински кошмар за фаворитите от Норвегия и най-вече Германия. Норвежките завършиха на четвърто място с 3 наказателни обиколки и 12 допълнителни патрона, докато Германия остана едва на девето място с 3 допълнителни обиколки и 11 допълнителни изстрела и изоставане от 53.9 секунди.

Олимпийските шампионки от Украйна пък приключиха на 11-а позиция на 1:41.4 минути с 2 наказателни обиколки и 10 допълнителни патрона.