Това е пътешествие към справедливостта, което по пътя прераства в любовна история. История, която не слиза от първите страници на медиите в цял свят през последните 24 часа. Мая Мур – една от най-ярките звезди на американския баскетбол, вече е съпруга на Джонатан Айрънс – мъжът, на когото посвети години от живота си в тежка битка за неговата свобода.

На 1 юли тази година Айрънс наистина излезе на свобода. Той обаче прекара 23 години от живота си зад решетките. За нещо, което се оказа, че не е извършил и за което от самото начало не се признава за виновен. Кошмарът започва, когато е на 16. Тогава Джонатан е осъден за въоръжен грабеж и убийство по непредпазливост. Без съвпадение на нито един отпечатък, без нито една истинска следа, без ДНК проба, която да води към него. Момчето получава ефективна присъда от 50 години само по свидетелски показания.

Мая и Джонатан се срещат за първи път при организирано посещение в затвора в Мисури от университета в Кънектикът, където тя учи и играе баскетбол. Следват дълги години на приятелство, което се поддържа предимно с телефонни разговори. Баскетболистката често му звъни преди свои важни мачове, изпраща му книги на мотивационни автори, които тя харесва, намира време и да го посещава лично.

От 2016-а двукратната олимпийска и двукратна световна шампионка с националния отбор на САЩ започва истинската битка за оневиняването на Айрънс. Вдъхновена е след серия от пропуски, които медиите отвъд океана разкриват в дела с убийства, за които са обвинени афроамериканци. Започва да използва позициите си на една от най-влиятелните спортни личности в родината си, среща се с политици и адвокати, поставя основите на петиция в защита на Джонатан. През 2019-а обявява, че временно прекратява кариерата си, за да се посвети изцяло на битката със системата.

И така, до март. Тогава независим съд в Джеферсън сити оневинява Джонатан Айрънс, след като делото му е върнато за разглеждане отново, поради липса на доказателства. Четири месеца по-късно Мая Мур, заедно с шепата останали живи негови роднини, посреща бъдещия си съпруг вече като свободен човек.

Но кога идва любовта?

„И аз, и той, знаехме отдавна. Просто го чувствахме със сърцата си. Бяхме наясно какъв план има Бог за нас“, признава 31-годишната Мая Мур, която освен всички останали трофеи, има и четири шампионски пръстена от женската Национална баскетболна асоциация (WNBA) с отбора на „Минесота Линкс“.

В хотелската стая, часове след като излиза завинаги от изхода на затвора в Мисури, 40-годишният днес Джонатан Айрънс пада на колене и иска официално ръката на баскетболистката. Тя казва „да“. А днес двамата отварят чисто нова страница в живота си. Като семейство.

 
 
 
View this post on Instagram

Grateful to announce this new chapter of life! What a miracle

A post shared by Maya Moore (@mooremaya) on