Преди да заминат за олимпийските игри в Токио, българските представителки в художествената гимнастика са усложнили съчетанията си, с които ще се представят.

Днес (21 юли) за Токио потеглиха ансамбълът, Катрин Тасева, Боряна Калейн, техните треньорки и президентът на федерацията Илиана Раева. Преди да влязат в олимпийското село, те ще проведат лагер в град Мураяма. Традиционно там те бяха посрещани всяка година. Пандемията обаче осуети заминаването им през 2020 г. Сега момичетата отново ще се срещнат с атрактивния си фен клуб в Страната на изгряващото слънце.

Снимка: Lap.bg

Там грациите ще се опитат да привикнат към различната атмосфера, часовата разлика и строгите мерки.

"Тръгваме в добро настроение. Мисля, че вложихме много труд, усърдие, направихме много силни и конкурентни съчетания. Имахме един много сполучлив сезон, спечелихме доста медали. Единственото, което е необходимо, е да съумеем да запазим спокойствието на момичетата, концентрацията и вярата, че могат. Това ще е основно. И разбира се да сме здрави, което е на първо място. Ще бъде тежко, конкуренцията е много голяма - и в индивидуалното, и в ансамбъла", заяви Илиана Раева.

Ансамбълът заминава в състав Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Ерика Зафирова и резервата Камелия Стоилова. Неотлъчно до тях са треньорът Весела Димитрова и нейната помощничка Михаела Маевска, която в Рио де Жанейро преди 5 години спечели бронз с ансамбъла.

Снимка: Lap.bg

Представянето на олимпийските игри ще бъде последно излизане на килима за Катрин Тасева като индивидуална гимнастичка. 

"Бях в Рио де Жанейро, почувствах емоцията, цялата еуфория. Мисля, че сме достатъчно подготвени. Много по-израснала съм, по-зряло мисля. Натрупах много състезания. Това е просто поредното състезание. Така го смятам. Ще се борим докрай", заяви Тасева, която преди 5 години беше в ролята на резерва.

"Това е едно дългоочаквано състезание и нямаме търпение. Всичко е възможно на състезание. Няма как да предвидим края. Отиваме да си свършим работата, да изиграем съчетанията така, както сме ги изработили. Това ще е е за мен награда. Трудили сме се и двете с Катрин страшно много и го заслужаваме", добави Боряна Калейн.

Снимка: Lap.bg

Резерва на индивидуалните гимнастички ще бъде Татяна Воложанина. С трите грации за Токио заминава и генералният мениджър на индивидуалистките Бранимира Маркова, както и треньорът Мариана Памукова.

Турнирът по художествена гимнастика е в края на олимпийската програма - на 7 и 8 август. 

Снимка: Lap.bg