Уличената в употреба на мелдоний българска лекоатлетка Габриела Петрова получи безрезервната подкрепа на Българския олимпийски комитет (БОК).

В писмо до медиите от БОК заявяват, че заключенията във връзка със случая на състезателката по троен скок са прибързани и до изясняване на случая от комитета считат, че тя и треньорът ѝ Атанас Атанасов са използвали веществото мелдоний, когато употребата му е била разрешена.

Ето и цялото становище на Българския олимпийски комитет, подписано от председателя Стефка Костадинова:

"Самият казус с препарата мелдоний е все още твърде сложен и заплетен.

Продължават неяснотите и споровете на експертите около срока на присъствието на следи от неговата употреба след забраната му в началото на 2016 г.

В тази връзка – до изясняването на случая, до произнасянето на международните институции, докато и последният факт не бъде категорично и неоспоримо доказан - БОК приема, че Габриела Петрова и нейният треньор Атанас Атанасов са използвали препарата когато е бил разрешен. Познаваме двамата от дълго време като дисциплинирани и коректни, поради което вярваме, че в случая те просто са жертва на неяснотата около трансформирането на един медикамент от позволен в забранен, което стана в началото на тази година.

Габриела Петрова е изключително талантлива българска атлетка и двамата с нейния треньор се нуждаят от подкрепа в един очевидно заплетен и спорен казус. Очакваме той да бъде час по-скоро разрешен и се надяваме това да стане с доказване на тезата, че Габриела Петрова не е нарушила антидопинговите правила"