Българският лекарски съюз призова спортните събития у нас да се провеждат без публика, ако не могат да се спазват противоепидемичните мерки и присъстващите да бъдат на социална дистанция. В декларация на своя сайт от организацията заявиха, че, предвид покачването на броя на заразените с коронавирус у нас в последните седмици, компромиси не трябва да се правят и всички ограничения следва да се спазват стриктно.

На футболни мачове в България и разрешено присъствието на фенове, като те не трябва да заемат повече от 30% от капацитета на стадиона (или до 1000 човека на сектор). Присъстващите трябва да спазват социална дистанция и да сядат през място.

Спортните събития на закрито пък може да се провеждат при спазване на дистанция от най-малко 1,5 м между зрителите, както и при запълнен капацитет по-малко от 50%.

Последното спортно събитие, което беше широко коментирано заради неспазването на мерки, беше мачът между ЦСКА и "Клуж" от първия кръг на груповата фаза на Лига Европа. На националния стадион бяха допуснати близо 12 000 привърженици, които не стояха на определената социална дистанция.

В своята декларация от Българския лекарски съюз призоваха още за затваряне на нощните заведения и дискотеките.

Ето и цялото изявление:

"БЛС е силно обезпокоен от стремглавия ръст на случаите на Ковид-19 у нас. Ситуацията в България вече не е спокойна! Всеки ден чуваме за поредната болница или населено място останали без медици. Лекарите и специалистите по здравни грижи са на ръба на психическото и физическото оцеляване.  Бройката на заразените медици не спира да расте: 1831 са с потвърден коронавирус, а 21 загубиха битката с коварната болест.

На този фон докато продължава да се прави реверанс към футбола, към дискотеките и нощните заведения, излиза заповед, с която се преустановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население. Мярка, която е категорично прибързана, защото нарушаването на нормалната лечебна дейност трябва да е последното наложено ограничение.

БЛС е категоричен, че противоепидемичните мерки трябва да бъдат последователни.

Нужна е балансирана строгост, за да съумеем да приобщим обществото към тях, защото осем месеца след началото на епидемията у нас обществото ни е разделено. Трябва да бъдем разумни!

БЛС не иска икономиката да спира и държавата да бъде затворена. Напротив - нормалният ритъм на живот трябва да бъде запазен доколкото това е възможно. Там, където могат да бъдат спазвани противоепидемичните мерки е от особена важност работният процес да продължи. Заведенията за хранене, ресторантите, кафетата при спазване на необходимото отстояние и при осъществяването на редовен контрол не е нужно да бъдат затваряни. За тези 8 месеца бизнесът свикна с “новата реалност”.

В дискотеките и нощните заведения, на стадионите обаче спазването на мерките е невъзможно и всички ние сме свидетели на това.

Затова, ние, българските лекари, призоваваме в най-кратки срокове за:

- затваряне и спиране на посещенията в нощни заведения и дискотеки;

- всички колективни и индивидуални спортни мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция и спазване на противоепидемичните мерки, да се провеждат без публика. 

Времето на компромиси изтече! Наша, на лекарите и специалистите по здравни грижи е отговорността да се грижим за живота и здравето на хората, Ваша, на управляващите, е отговорността за вземането на тези решения. Решения, които да подпомогнат за съхраняване на здравето на медиците и на българските граждани."